pátek 17. prosince 2021

Tipy na vánoční knihy

Zdravím!

Dnes mám pro článek s několika vánočními doporučeními na knihy, u kterých se úplně nechystám psát samostatnou recenzí, ale stojí přesto podle mne za zmínku. Podobné články už jsem kdysi vytvářela (zde ; zde ; zde ; zde), tak na to dnes navazuji. Zároveň jsem již dříve psala i samostatné recenze na konkrétní knihy, které najdete zde a zde, pokud byste měli zájem o nějakou inspiraci. V dnešním článku najdete jak knihy pro děti či mládež, tak beletrii pro dospělé či biograficky laděný titul s humorným nádechem.

Adam Kay - Už zase sloužím o Vánocích

Příjemná jednohubka na dlouhý zimní večer o věcech smutných i veselých z prostředí nemocnic. Autor, dnes již bývalý lékař, tu srozumitelně a dost příjemným stylem psaní poukazuje na dojmy a zážitky, které nastřádal v době 4-5 po sobě jdoucích Vánoc, během nichž musel mít službu v nemocnici. Zajímavě se tu kombinují dvě polohy - jedna vážnější, kdy nám autor nastiňuje nepříjemné až bolestivé události s lékařstvím spojené, na straně druhé tu pak jsou pasáže humorné, vtipné, psané s nadsázkou a s trochou ironie - a hlavně s nadhledem. Pokud hledáte před Vánoci nějakou fajn oddechovku, která je trochu "jiná", tato kniha by mohla být možná tou pravou volbou.



Daniela Krolupperová - Sněhová víla. Vánoční pohádka

Tato kniha určena především nejmenším dětem, které ještě nečtou a příběh jim přečtou rodiče. Je tomu uzpůsobený jednak hodně jednoduchoučký styl psaní, ale i samotná struktura příběhu, která záměrně není vůbec složitá a komplikovaná. Příběh navíc doplňují krásné ilustrace v pastelových barvách. Kniha přináší netradiční příběh hlavní postavy - víly, která dohlíží na zimu a kontroluje sníh, ale stane se jí neštěstí, z něhož se musí nějak dostat. Byť se může zdát, že v některých pasážích je děj trochu repetitivní, jedná se obecně o docela dramatický napínavý příběh se zajímavou zápletkou a docela vtipnou pointou zahrnující v sobě zároveň motiv dobra a zla.




Marek Kita - Čekání na Vánoce

Čekání na Vánoce přináší čtenářům (především těm nejmladším, kterým je kniha primárně určena) 28 příběhů, díky nimž se čtenář seznamuje s biblickými postavami  zadní strana knihy z Bible, které mají "co dočinění" s vánočním příběhem o narození Ježíška. Kniha ty jednotlivé příběhy předává velmi jednoduchou a srozumitelnou formou, navíc doplněnou o hezké a vkusné ilustrace. Navíc není nijak vnucující, co se víry v Boha týká, to je tu zcela ponecháno stranou. Zaměřuje se to skutečně jen na vyprávění o daných postavách. Kniha je dle mého názoru vhodná ale i pro starší čtenáře, kteří biblické příběhy a jejich postavy neznají a chtějí se s nimi v nějaké jednoduché a srozumitelné formě seznámit.



Stephanie Perkins - Dárek z pravé lásky: Dvanáct zimních políbení

Dárek z pravé lásky je souborem 12 povídek z se zimní/vánoční tématikou z pera 12 autorů zaměřujících se na young adult literaturu. Obsahově i formou je kniha určena převážně pro náctileté čtenářské publikum. Odpovídá tomu nejen způsob, kterým jsou jednotlivé povídky psány, ale i tím, že  protagonisty povídek jsou náctiletí hrdinové řešící problémy úměrné svému věku. Ti se v jednotlivých povídkách ocitají v době předvánočního času a dostávají se vlivem okolností do určitých zápletek, které mají co dočinění s Vánoci, což je pojítkem všech textů. Každý z autorů však svůj příběh pojímá trochu jinak, takže i díky tomu může kniha oslovit trochu širší čtenářské publikum a většina si tu najde to "své".




Mandy Baggot - Vánoční polibek v Notting Hillu

Isla Wintersová toho má až nad hlavu. Krom toho, že se stará o sestru, která je na vozíčku, tak má starosti se svou prací, kde neví, kam dřív skočit - a zvlášť teď před Vánoci. A do toho přijíždí z New Yorku její nový šéf Chase, kterému má být Isla k ruce jako jeho nová asistentka...
Pokud máte rádi vánoční příběhy romantického ražení a ještě zasazené do prostředí Londýna, tak tady si asi přijdete na své. Vánoční polibek v Notting Hillu je příjemnou oddechovkou na prosincové dny, když si člověk chce trochu oddechnout od předvánočního shonu. Dějově je to, pravda, dost předvídatelné, ale to asi člověk u tohoto druhu příběhů očekává a snad to dokáže i tak trochu prominout, když cílem knihy má být hlavně fajn oddech a ne nějaká akční nálož plná nepředvídatelných zvratů a zápletek. Tohle je skutečně spíš taková milá a dost nenáročná odpočinková záležitost, u které člověk může vypnout. Kniha je určená hlavně romantickým duším, které vyhledávají odpočinek u vztahových příběhů plných romantiky a dobrých konců.



Stephanie Laurens - Vánoční zázrak lady Osbaldestoneové

Třetí díl ze série s lady Osbaldestoneovou v hlavní roli nás opět zavádí na začátek 19. století na anglický venkov v době předvánoční. I tentokrát se k lady Therese vypraví její vnoučata a opět řeší nějakou tu záhadu - tentokrát s nalezenými mincemi pravděpodobně starého data a značného historického významu. Čtenáři se tu opět setkávají se starými známými postavami z předchozích dvou dílů, ale i s postavami novými. Zároveň tu lady Osbaldestoneová, podle níž se série jmenuje, opět pletichaří a staví se do role laskavé dohazovačky a urovnávačky mezilidských sporů a nedorozumění. Celá série je psaná jednoduchým, přímočarým stylem. Nejde o žádnou hlubokou literaturu - jedná se především o milou, odpočinkovou oddechovku s (před)vánoční tématikou s trochou dobrodružství a lehkou romantikou. Takže pokud vás bavily předchozí dvě knihy, i tady si přijdete na své.




Stephanie Laurens - Vánoční intriky lady Osbaldestoneové

Opět se ocitáme na anglickém venkově počátku 19. století v době předvánoční. Autorka nám znovu připravila příjemně odsýpající příběh, v němž se naše postavy vydávají za určitým dobrodružstvím. Tentokrát se jedná však o dobrodružství vážnějšího a trochu nebezpečnějšího charakteru, než jsme v této sérii mohli dosud vidět. Myslím však, že tou lehkou změnou v pojetí autorka do této série přinesla určitou svěžest. Laurensová v této knize poprvé trochu více reflektuje historické události dané doby, v níž se kniha odehrává. Zakomponovala to do příběhu s lehkostí a srozumitelně a přitom čtenáře nezahlcuje zbytečnými, resp. nadbytečnými detaily, které by děj zdržovaly. Byť jsou ty historické události důležité pro rozprostření zápletky, nestrhávají na sebe zbytečnou pozornost a tvoří spíše kulisu. Kniha je opět psaná s lehkostí, je dosti přímočará. Pro někoho by mohl děj příliš klouzat po povrchu, ale kniha si neklade za cíl být spletitým románem. Jedná se hlavně o oddechovou záležitost s předvánoční atmosférou a trochou napětí a lehkým náznakem romance.



Snad Vás z mého výběru zaujalo alespoň něco. :-)
Joli

Žádné komentáře:

Okomentovat