neděle 9. prosince 2018

Tipy na vánoční knihy pro dospělé

Zdravím!

Tak jako jsem 1. prosince měla připraveno několik tipů na vánoční knihy pro děti a mládež, mám samozřejmě připravený i článek v "dospělácké variantě". A musím se přiznat, že dát dohromady dnešní seznam byl pro mne fakt oříšek, protože jsem zjistila, že těch dospěláckých knih s vánoční tématikou jsem četla fakt hodně málo. A ještě byly většinou dost jednostranně zaměřené na romantiku. Vzniklo tedy to, co vzniklo. Snad si tu aspoň někdo z vás něco najde. A já se půjdu zamyslet, jak to do příštího roku napravit, aby ten výběr byl příště vyváženější. 😂😎



James Herriot – Vánoční koťátko

Vánoční koťátko je kratičký příběh z pera známého veterináře Jamese Herriota. Kniha nemá žádný hlubokomyslný děj. Jedná se o krátký příběh o paní, která v období Vánoc nečekaně přišla k malému koťátku, a tom, jak se k ní koťátko dostalo. Je to skutečně jednoduchoučká vyprávěnka, která je spíš potěchou pro duši, než aby vám přinesla nějaký dramatický děj či vám něčím změnila život.
Jde o jednohubku na dvacet minut, pokud si chcete něčím spravit náladu či si ukrátit čekání. Radost z ní budou mít jak děti, tak dospělí čtenáři. Kniha je opatřena velkým množstvím roztomilých obrázků, které příběhu dodávají na příjemné atmosféře. Možná si říkáte, že jsem to spíš měla dát ke knihám pro děti. Mezi "dospělými" knihami to je proto, že zrovna tato kniha mi připadá vhodná pro každého bez rozdílu věku.




Alison Kentová – Dvanáctý den


Brooke je 31letá žena, která zbožňuje Vánoce, a to pro jejich nezaměnitelné kouzlo. Jejím opakem je Duncan, lékař, který svátky tráví raději v práci a veškerým oslavám by se raději vyhnul. Vánoce a jejich kouzlo ale nakonec tyto dva svádí dohromady. Skončí nakonec skutečně spolu jako pár, nebo půjde jen o krátkodobý vztah omezený dobou Vánoc?
Ani v případě této knihy nečekejte nic hlubokomyslného. Jde především o odpočinkovou knihu, s níž trávíte příjemnou hodinku až dvě. Jedná se o knihu, která vyšla pod hlavičkou edice Harlequin Temptation, takže asi již tušíte, že půjde čistě o romantiku - o červenou knihovnu a nic jiného. Pokud jste fanoušky tohoto druhu knih a rádi čtete příběhy, které se odehrávají v období Vánoc, může se vám tato kniha líbit. Je to jednoduché rychlé čtení plné lásky a něžností zabalené do vánočního hávu.





Agatha Christie – Vánoce Hercula Poirota

Simon Lee je velmi bohatým, ale zároveň velmi krutým mužem. Na Vánoce se k němu sjíždí celá rodina, k níž se on chová jako vždy – nepřátelsky, vypočítavě, krutě a zle. Když je pak během jedné vánoční noci zavražděn, zdá se, že motiv by mohl mít každý. A je na Herculu Poirotovi, aby tuto záhadu rozluštil a ukázal prstem na pravého viníka.
Agatha Christie se v této detektivce vyšvihla velmi vysoko. Jedná se opět o velmi čtivě napsaný příběh se skvělou zápletkou, která je na konci dobře a logicky rozuzlovaná. Poirotovy šedé buňky pracují naplno a jako vždy ve vygradovaném konci opět boduje. Navíc se příběh odehrává v období Vánoc, takže kdy jindy než o Vánocích by měl člověk tuto knihu číst? Pokud jste tuto knihu ještě nečetli, rozhodně moc doporučuji. A i filmové zpracování je na vysoké úrovni!





Piero Gribaudi – Příběhy vánoční noci

Knížka Příběhy vánoční noci přináší čtenářům 24 kratičkých příběhů o vánoční noci, kdy se ve městě Betlémě narodilo Jezulátko. Jednotlivé příběhy popisují milé příběhy, které s touto událostí nějakým způsobem souvisí. Autor si pro jednotlivá vyprávění zvolil velmi milý, příjemný poetický jazyk a z každého vyprávění je cítit klid a jakési kouzlo okamžiku, které člověku vytvoří úsměv ve tváři.
Vůbec nezáleží na tom, zda je člověk věřící či nikoliv. Příběhy dokáží pohladit po duši kohokoliv, kdo rád naslouchá, nechá se poddat kouzlu Vánoc a rád nasává slavnostní a povznášející atmosféru, kterou tato knížečka v sobě obsahuje.
Protože jde o 24 mikropříběhů, můžete si to rozložit na každý den a číst si v tom jako v adventním kalendáři – každý den jeden text; tak jako člověk každý den mlsá čokoládu z kalendáře.




Dilly Court – Vánoční pohledníce

Vítejte v Londýně 19. století. Hlavní hrdinka Alice a její matka se ocitly v těžké životní situaci, kdy jsou po smrti otce vystěhovány z domova a musí se nastěhovat k přísné tetě Jane. Alice získává místo v rodině Dearbornových jako vychovatelka, kde sblíží se s jejich dcerou Florou. Nečeká však, že bude muset o Floru bojovat, když se kolem rodiny začnou motat nebezpečné, podezřelé živly. A také je na blízku láska. Protože co by to bylo za zimní romanci bez lásky?
Pokud jste milovníky milých, zimních romancí s příjemnou atmosférou, kapkou dobrodružství a šťastným koncem, mohla by se vám Vánoční pohlednice líbit. Nejde o nic hlubokomyslného – jedná se opravdu o odpočinkové, zaláskované čtení, které bych označila za pohádku pro dospělé. Vánoce zde nejsou hlavním středobodem. Mihnou se zde, ale řekla bych, že jde spíš o romanci zimní než o vánoční. Ale do adventní doby je to přímo jako dělané.



Fiona Valpy – Vánoce po francouzsku

Evie je mladá žena, která na začátku románu přijme nabídku svých přátel, strávit prosinec v jejich domečku na francouzském venkově. Evie doufá, že samota v cizím prostředí mezi cizími lidmi jí pomůže dojít klidu a přinese jí kýženou úlevu. A hlavně, že jí pomůže vyrovnat se s těžkou životní situací, aby zase načerpala síly a mohla pokračovat ve své úspěšné kulinářské kariéře. A kdo ví, třeba získá ještě mnoho víc. Kouzlo Vánoc a francouzská kuchyně někdy dělají divy.
Pokud cíleně vyhledáváte příběhy, které nejsou náročné na děj, ale spíše se věnují osobnímu, citovému a niternímu životu hlavního hrdiny či hrdinky, mohla by tahle kniha být pro vás. Jedná se o typický romantický příběh, spíše asi pro ženské publikum, a věnuje se hlavní hrdince, která se snaží vymotat z těžké životní situace. O to víc vás kniha může zaujmout, pokud milujete vaření a rádi čtete knihy, které se motají kolem jídla, kuchyně, všelijakých ingrediencí a kulinářských postupů. Protože tím je kniha Vánoce po francouzsku přímo prošpikovaná. Děj tu není nijak výrazný, spíše jde o situační příběh, kde hlavní roli hraje osobní, emocionální život hlavní postavy a kde si na své přijdou také milovníci jídla. To vše zabaleno do vánočního kabátu.


Tak co, zaujala vás některá z knih? Znáte některou? Četli jste z tohoto výběru něco? A co se vlastně na Vánoce chystáte číst? Určitě dejte vědět do komentářů. Ráda se nechám inspirovat.

2 komentáře:

  1. Jak se blíží Vánoce, tak mě hodně lákají právě vánoční příběhy. Takže ty poslední dvě knihy, by nebyly špatné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych si měla vybrat, mne osobně z těch dvou knih víc bavila Vánoční pohlednice, ale pokud vyhledáváte něco spíše poklidnějšího, odpočinkového, zaláskovaného a zimně naladěného, určitě lze doporučit obě knihy, které zmiňujete. :-) :-)

      Díky moc za komentář! :-)

      Vymazat