čtvrtek 12. prosince 2019

Tipy na vánoční knihy 2019

Zdravím a vítám vás u článku, ve kterém bych vám ráda doporučila několik vánočně laděných knih, které jsem četla buď loni nebo v posledních pár dnech. Něco podobného jsem dělala již v loňském roce (zde a zde) a letos bych na to ráda navázala. Bude se jednat o směs různých žánrů a doufám, že vás z toho aspoň něco zaujme.

Keris Staintonová - Lucinka a vánoční přání 

Tato kniha vypráví o dívce Lucince, v jejímž městečku se již všichni těší na Vánoce. Tentokrát si na městský vánoční strom může každý zavěsit nějaké své přání. Jednoho dne ale přijde velký vítr a všechna přání se promíchají. A když se jednotlivá přání začnou plnit, plní se nesprávným lidem. Lucka se proto rozhodne všechno napravit.

Lucinka a vánoční přání je vyprávěním určeným pro čtenáře od 9 let a je doplněno o krásné barevné ilustrace (menší i celostránkové). Příběh je napsaný velmi živým a srozumitelným jazykem, takže začínající čtenáři ho jistě zvládnou sami hravě přečíst. Autorka zde zpracovává i neveselé události života (rozchod rodičů) a ukazuje je jako běžnou součást života. Dělá to však velmi přístupnou cestou tak, aby to malí čtenáři snadno pochopili. Celkově mohu knihu pro malé čtenáře určitě doporučit. Je to velmi milé odpočinkové čtení.


Lenka Rožnovská - Zachráněné Vánoce

Malý František se na Štědrý den vydá pro betlémské světlo. Cestou potká pana Dobrejšku, jemuž někdo ukradl kytici, kterou chtěl věnovat svojí ženě. Františka hned napadne, jak by mohl panu Dobrejškovi pomoct, aby starý pán neztratil o Vánocích víru v dobré lidi... [z oficiální anotace]

Zachráněné Vánoce jsou knihou pro děti od 5 let, ale i mně jakožto dospělému čtenáři se kniha četla moc hezky a příjemně. Vnímám to jako velmi milé pohlazení po duši. Jelikož se jedná o titul určený především malým dětem, je samozřejmě bohatě ilustrován, a to jak malými, tak celostránkovými ilustracemi, které jsou velmi vyvedené. Autorka zde velmi přístupnou formou vypráví o rozdávání radosti a pomoci druhým lidem v době vánoční. I tuto knihu mohu vřele doporučit.


Petra Braunová - O chlapci, který spadl z nebe 

Malá Eliška neví co dřív. Pomáhá péct cukroví, hraje ve vánoční hře, píše Ježíškovi. Vánoce se blíží a Eliška každým dnem vyhlíží sníh, protože bez sněhu to přece nejsou pravé Vánoce. Když z nebe začnou padat první vločky, spolu s nimi spadne z nebe i malý anděl. Chlapec s podivným jménem Ryel však netuší, co jsou Vánoce, a nechová se láskyplně, jak by se od andělů v době Vánoc očekávalo. Je to vůbec anděl?

Tato kniha je určena pro děti od 7 let a ani zde nechybí malé i celostránkové ilustrace, které jsou hodně zvláštní. Ale hodně se mi líbily právě pro svoji nezvyklost. Velmi oceňuji autorčinu fantazii a to, jak zde zakomponovala dva světy - náš lidský a svět andělů, který má svá pravidla, jimiž se andělé musí řídit. Braunová zde také zajímavě uchopila koncept dobra, které je odměněno, a zla, které je po zásluze potrestáno. I tuto knihu mohu malým čtenářům doporučit.


Chris Priestly - Příšerné příběhy vánoční

Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno. [z oficiální anotace]

Příšerné příběhy vánoční jsou sbírkou několika vánočně laděných příběhů, které jsou ale zároveň prodchnuty tajemnou, skoro až strašidelnou atmosférou. Ačkoliv jsou primárně určené pro mladší čtenáře, i starší čtenáři si zde přijdou na své. Máte-li rádi příjemné mrazení v zádech, určitě mohu tuto sbírku doporučit. Čtení je to neobvyklé, trochu temné, s nádechem hrůzy - pro období Vánoc netypické, ale proto ho zároveň považuji originální - vyčnívá to mezi tou vší roztomilou či melancholicky laděnou literaturou.


Francesca Hornak - Sedm dní spolu 

Olivie Birchová je lékařka, která se právě vrátila na svátky domů ze zahraniční mise, kde pomáhala v zóně zasažené nebezpečným virem. V rodině to však nevyvolá velké nadšení. Jednak musí všichni podstoupit sedmidenní karanténu a hlavně - jako rodina si jednotlivé členové vůbec nerozumí. Jak spolu mohou vydržet celý týden zavření v jednom domě a nezešílet jeden z druhého?

Kniha Sedm dní spolu rozhodně není typickým vánočním čtením, ale zařadila jsem ji do dnešního seznamu právě proto, že se odehrává na Vánoce. Jedná se o společenský a tak trochu i psychologický román o rodině, kde vztahy mezi členy nejsou zrovna ideální, ale nucená karanténa se nakonec ukazuje jako skvělá příležitost si vyříkat některé věci. Sedmí dní spolu se však dá zároveň označit za příběh o naději, usmiřování, hledání sebe sama, hledání cesty k druhým. Je to příběh o snaze překonávat problémy a nevidět si jen na špičku vlastního nosu. Kniha je určena pro dospělé čtenáře, kterým mohu román určitě doporučit.


Mandy Baggot - Vánoce v New Yorku

Hlavní hrdinka Lara odjíždí do New Yorku, aby si tu odpočinula od rutinního života, vzpamatovala se po nečekaném rozchodu s přítelem a nasála trochu té vánoční atmosféry. Průvodcem po New Yorku se jí stane herec Seth, který jí svojí společností zpříjemňuje předvánoční čas. A kdo ví, třeba přeskočí i jiskra...

Vánoce v New Yorku jsou velmi příjemnou, nenáročnou a oddechovou romantikou odehrávající se v prostředí New Yorku, kde na člověka dýchá vánoční atmosféra na každém rohu. Autorčin styl psaní mi byl velmi sympatický. Kniha se čte rychle a sama, příběh příjemně ubíhá a nejednou mi vykouzlil úsměv na rtech. Lara i Seth jsou příjemní hlavní hrdinové, kteří ve snaze ustát nátlak svých lehce otravných dohazovačských přátel proplouvají předvánočním časem a užívají si společnost toho druhého. Pokud hledáte něco milého, u čeho si odpočinete, tohle by mohla být fajn volba. Kniha je určena pro dospělé čtenáře.


Bruno Ferrero - Vánoční příběhy pro potěchu duše

Vánoční příběhy pro potěchu duše jsou sbírkou krátkých textů s vánoční tematikou, kdy každý příběh obsahuje nějaké ponaučení nebo nějakou pointu k hlubšímu zamyšlení.

Tento titul nepatří mezi ty, které byste přečetli na jeden zátah. Kniha od čtenáře vyžaduje spolupráci v podobě pomalejšího čtení a ochoty s knihou strávit víc času než je to běžné u jiných žánrů. A to včetně toho, že se čtenář k některým příběhům čas od času vrátí a přečte si je znovu. Myslím si, že opakované čtení není v tomto případě vůbec na škodu, protože pokaždé si zde čtenář najde něco zajímavého k zamyšlení, čeho si dříve nepovšiml. Takže pokud by vás lákala duchovněji zaměřená literatura, která není jen o zábavě, ale také o nějakém tom vnitřním rozjímání a prožívání, mohu vám Vánoční příběhy pro potěchu duše určitě doporučit. Mám tuto knihu v současné době rozečtenou a nemohu si ji vynachválit.



Znáte některou z knih? Četli jste některou z nich - a jak se vám případně líbila?
Pokud byste měli nějaký zajímavý tip na nějakou vánoční knihu, kterou jsem tu nezmínila, určitě budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů.
Joli

Žádné komentáře:

Okomentovat