sobota 1. prosince 2018

Tipy na vánoční knihy pro děti a mládež

Zdravím všechny!

Dnes mám pro vás trochu netradiční článek. Ale za to tématicky laděný. Máme 1. prosince, a tudíž nám zbývají už jen cca 3 týdny do Vánoc. A proto jsem si na prosince připravila několik článků, které se budou nějakým způsobem vztahovat k zimě či právě k vánočním svátkům.

Dnes bych se s vámi ráda podělila o pár tipů na knihy pro děti či pro mládež (či spíš dospívající dívky). Najdete tu jednak knihy, které jsem zbožňovala jako děcko, když jsem byla malá - jsou to knihy trochu staršího data. A jednak jsem sem zařadila knihy novější, na které jsem narazila zcela nedávno. Snad vás z toho něco zaujme, čím byste mohli potěšit nějaké dítě či dospívajícího ve vašem okolí. :-)


Andělíček Stříbrovlásek

Příběh vypráví o nezbedném andělíčkovi Stříbrovláskovi, jehož Svatý Petr potrestal pro jeho lumpárny – je Štědrý den a Stříbrovlásek, pokud se chce vrátit zpět do nebe, se musí snést z nebe na zem a udělat nějakému člověku radost. Tato knížka je určena dětem s rodiči nebo také začínajícím dětským čtenářům. Je obohacena o krásné barevné ilustrace a samotný příběh je nejen velmi milý, ale i poučný. Jedná se o samostatný příběh na jeden večer, který umí vykouzlit úsměv na tváři a potěšit. I když už jsem dávno dospělá, tohle si na Vánoce čtu vždycky moc ráda, protože tento příběh rozhodně umí navodit tu správnou vánoční atmosféru.







Všetečný vánoční andělíček

Všetečný vánoční andělíček je příběh malého, tak trochu nezbedného andílka, který natropí (byť nechtěně) pár menších neplech v nebi. Když pak andělíček sedí na mráčku, poryv větru způsobí, že se andělíček dostane na zemi, kde pak pozoruje během Štědrého dne jednu rodinu. Jedná se o drobný text pro malé čtenáře, kteří s čtením začínají, nebo pro rodiče s dětmi, kteří si spolu čtou. Příběh je to kratičký doplněný o kouzelné kresby – časově tak na jeden příjemný večer. Je to milé pohlazení po duši, které vykouzlí úsměv na tváři - stejně tak jako příběh předchozí. A i v tomto případě si tuto knížku ráda čtu, i když už nejsem dítě. Protože i tato knížečka skvěle navodí vánoční atmosféru a já tuto knihu vždy "opouštím" s úsměvem na rtech.






24 adventních příběhů

Tato knížečka přináší 24 kratičkých kapitolek o nešikovném andělíčkovi Trdlíkovi, který přišel do nebe, aby Svatému Petrovi a andělíčkům pomáhal během prvních 24 prosincových dní s přípravami na nadcházející Vánoce. Jednotlivé kapitoly jsou označeny dny od 1. do 24. prosince, čímž přímo vybízejí k tomu, aby si je děti (či rodiče s dětmi) četly každý večer až do Štědrého dne. V knize se nacházejí černobílé i barevné ilustrace (ať už drobnější uprostřed textu či celostránkové), které jsou vážně překrásné a skvěle doplňují příběh. Jako děcko jsem tenhle příběh přímo zbožňovala a i jako dospělá si ho ráda před Vánoci přečtu. Andílek Trdlík je vážně občas trdlo, takže ty jeho příhody jsou kolikrát úsměvné a člověk se u toho skutečně i pobaví.






Jiří Kahoun – Chumelení

Kniha nabízí řadu milých krátkých příběhů se zvířátky v hlavních rolích. Příběhy se odehrávají v období těsně před Vánoci (začátek prosince až Štědrý den), kdy pozorujeme jednotlivé postavičky, jak se radují ze zimy, sněhu, hraní si s vločkami, obdivováním hvězdného nebe a také jak se těší na nadcházející vánoční svátky.
Jiří Kahoun do těchto krátkých textů velmi hezky zapojil i jistou dávku milého a nenáročného humoru, takže kniha určitě dětem i dospělým vykouzlí úsměv na tvářích. Navíc ji – stejně jako předchozí knihy – zdobí moc pěkné ilustrace, které všechny příběhy pěkně doplňují. Chumelení je napsáno velmi jednoduchým stylem a zvládnou ho přečíst i začínající školáci - kniha samotná na zadní straně obálky uvádí informaci, že je určena dětem ve věku 7+. Myslím však, že si knihu užijí i mladší děti s pomocí rodičů, kteří jim budou texty předčítat.



Zuzana Pospíšilová – Vánoční hvězda a splněná přání

Kniha Vánoční hvězda a splněná přání vypráví příběh malé holčičky Idy, která žije v dětském domově. Jediné, co by si dívka přála k Vánocům, je najít nové rodiče, kteří by ji milovali a přijali ji za svou. Příběh, který začíná trochu hořkosladce, se ale nakonec mění v milou a příjemnou záležitost, která vás určitě dojme a potěší na duši. Protože kdy jindy věřit na zázraky než o Vánocích?
Zuzana Pospíšilová přišla s velmi milým příběhem o přáních a touhách po lásce a souznění. Napsala ho velmi jednoduše, že i malé dítě dokáže porozumět jeho pointě a tomu, po čem malá Ida tolik touží. I zde je text doplněn o moc hezké ilustrace, které potěší nejednoho čtenáře. Příběh samotný není nijak komplikovaný a je psaný velkými písmeny, takže i tuto knihu mohu doporučit začínajícím čtenářům.




Rachel Kohnová & David Levithan – Dash & Lily: Kniha přání

Dash a Lily jsou dva mladí lidé, kteří tráví vánoční svátky v New Yorku. Dash zcela sám, Lily jen se svým bratrem. Lily na popud svého bratra nechává v antikvariátu deníček s řadou úkolů. Dash, který deníček náhodou najde, začne plnit první úkol, který tam Lily zapsala. Deníček si postupně předávají a pomalu začínají sdílet své životy a vytvářet si křehký vztah. Vydrží jim to křehké pouto i poté, co se spolu sejdou „naživo“?
Rovnou předesílám, abyste od knihy nečekali nic hlubokomyslného či intelektuálního, protože to vám tato kniha určitě nedá. Pokud však hledáte milé a odpočinkové čtení, které je sice naivní, ale určitě roztomilé a místy i vtipné, mohla by tohle být ta pravá volba. Jako oddechovka to rozhodně funguje. Je to velmi příjemná knížka, která je určená především mladším čtenářům (teenagerům).



Jay Asher – Vánoční zázrak

Sierra je studentka střední školy a přes rok žije v Oregonu. Před Vánoci však jezdí na měsíc do Kalifornie, aby zde s rodiči prodávala vánoční stromky, které její rodina pěstuje na oregonské farmě. A zde se setkává s tajemným Calebem, o němž ve městě kolují neblahé informace. Je opravdu tak nebezpečný, jak všichni říkají, nebo si městská šeptanda všecko přibarvila a nafoukla vše do olbřímích rozměrů?
Stejně jako u knihy Dash & Lily se i v případě Vánočního zázraku jedná o příběh, který je primárně určen mladším čtenářům (teenagerům). Je to klasická young adult romance s mladými hrdiny, kteří nacházejí lásku a sympatie. A to vše je zabaleno do příjemné vánoční atmosféry. Jde o milou a příjemnou oddechovku, jejímž cílem je vykouzlit vám úsměv na tváři a zpříjemnit vám pár hodin vašeho života. Asi tu nenajdete nic nového, co byste neviděli už někde jinde, ale pokud hledáte jednoduchý, nijak nekomplikovaný příběh s fajn postavama a pěknou sváteční atmosférou a nevadí vám romantika, tohle by vás mohlo bavit. Já od knihy neměla velká očekávání a nakonec mne velmi mile překvapila.


Zaujala vás některá z knih? Znáte některou? Podělte se určitě do komentářů. :-)

1 komentář:

  1. Krásný den,
    jako malá jsem tyto knížky měla u babičky a vždy o Vánocích je s láskou a očekáváním četla❤️ Bohužel je nemohu najít a jako milující máma bych je chtěla začít číst mé dceři... Mám otázku, zda byste byla tak hodná a mohla mi je nafotita třeba zaslat na e-mail? Klidně za nějakou částku. Ráda bych je koupila, ale tak se s nimi kšeftuje, že tisíc korun za jednu se mi dávat nechce. Ale pokud to nepůjde, asi to tak dopadne. Budu ráda za jakoukoliv odpověď.
    Mějte se krásně a s pozdravem Sabina Mácová (Saba.hola@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat