pátek 10. prosince 2021

RECENZE: Sarah Perry - Nestvůra z Essexu

Název: Nestvůra z Essexu
Název v originále: The Essex Serpent
Autor: Sarah Perry
Série: -
Žánr: Současná světová próza, společenský román
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 437

Se Sarah Perry jsem se již setkala díky její knize Melmoth, která mne nadmíru bavila, a tak jsem chtěla vyzkoušet i z autorčiny produkce. A ačkoliv mi Nestvůra z Essexu dala docela zabrat, přitom nemohu říct, že by mne kniha nebavila, protože mne vlastně bavila docela dost!

1893. Když Cora Seabornová ovdoví, je to pro ni spíše úleva. Po úniku z trýznivého manželství se vydává do Essexu, kde se jako milovnice přírody s nadšením vrhá do pátrání po essexské nestvůře, která už léta terorizuje místní obyvatele. Silným zážitkem je ale pro ni i setkání s farářem Willem, které pro ni mnohé mění...

Ač by se někomu mohlo z anotace (v kombinaci s názvem) zdát, že ústředním motivem knihy bude hon na nestvůru a boj se bude odehrávat na vodách, kde nestvůra žije, nenechte se tím mýlit. Byť se tu do jisté míry pohybujeme na březích řeky Blackwater a se zatajeným dechem sledujeme, co že se to pod vodní hladinou zdržuje a o jakou záhadu se vlastně jedná, hlavní boj se odehrává na souši mezi lidmi.

Utkává se zde totiž svět vědy, rozvoje a rozumu se světem víry, pověr a náboženského tmářství. Dva světy naprosto odlišné, ale přitom se mohou zdánlivě v něčem doplňovat, tak jak to ukazují skvěle propracované postavy, kterými tato kniha disponuje. Stojí tu proti sobě postavy povahově naprosto odlišné, které se ale i tak dokážou sbližovat a hledat společnou řeč. A svými protikladnými způsoby chování a smýšlení navzájem obohacovat. Tento kontrast tu tak utváří prostor proto, aby tu vznikaly silné svazky mezi lidmi a zároveň to v lidech vyvolávalo touhu rozšiřovat své obzory a snahu o vzájemné porozumění.

Autorka zároveň otevírá téma sociální, kdy na příkladu lidí žijících v Londýně zobrazuje život bohatých a rozmařilých v kontrastu s lidmi živořícími takřka na ulici. Ačkoliv toto téma nemá zdánlivě s hlavní dějovou linkou příliš mnoho společného, vyjma postav, které tyto dvě linky překlenují, i tak má toto sociální téma v knize své právoplatné místo. Jedná se o další ze zobrazovaných kontrastů mezi lidmi – jde jen o jiný, další úhel pohledu, který zdá se jako by doplňoval už nastíněný protiklady víry versus vědy. Jak se liší bohatý od chudého? Je jeden víc a ten druhý míň? Zdánlivě jako by se snad jednalo o dva různé živočišné druhy hodné prozkoumání…

Sarah Perry píše dost specifickým způsobem, který určitě nebude vyhovovat každému. Styl psaní je poněkud rozvláčný, ale přitom dokáže působit dost hutným dojmem. Jedná se o příběh se silně propracovanou strukturou, kdy na začátku kniha působí jako by o ničem a rozjíždí se pomalu, ale nakonec vykresluje zajímavé protiklady světa zobrazené na příkladu hlavních postav. Dění je místy obohacené krásně lyricky pojatou atmosférou, místy tak trochu mystickou až nadpřirozenou v protikladu se syrovou realitou každodenního života.

Pokud máte rádi podobná témata, vyhledáváte trochu náročnější literaturu, napsanou krásným jazykem a s podmanivou, hutnou atmosférou, mohla by vás tato kniha zaujmout. Nakonec hodnotím na 80 %, 4 hvězdy z 5. Autorčina kniha Melmoth mi přeci jen seděla o něco víc a víc se mi vryla pod kůži. Každopádně i tak Nestvůra za pozornost stojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat