neděle 6. prosince 2020

Tipy na dětské vánoční knihy

Zdravím vás!

Dnes bych vám ráda představila pár dětských knih s vánoční tématikou, které jsem v poslední době přečetla a o které stojí za to se podělit, neb by mohly udělat radost i začínajícím či budoucím čtenářům. :-)


Stjepan Lice - Dárek pro Ježíška

Tato knížečka vypráví příběh malého Benjamina. Během Štědrého večera mu dědeček vypráví o narození Ježíška. Když ale dědeček usne, Benjamin zmizí. Nastává pozdvižení - kam jen mohl utéct? Na nohou je spousta lidí a snaží se o jediné - najít malého chlapce. Jak s tím souvisí dědečkovo vyprávění o Ježíškovi? Předávání dárků a Benjaminova oblíbená hračka - píšťalka?

Tenhle příběh je určený hlavně pro děti od 5 do 8 let a užijí si ho podle mne jak začínající čtenáři, tak i menší děti, kterým příběh přečtou rodiče. Je to milé, srozumitelné vyprávění s krásnou vánoční atmosférou a s kapkou napětí. A hlavně s hezkou pointou, která přináší dětem ponaučení. Navíc tu jsou krásné barevné ilustrace (drobné i celostránkové) v příjemných pastelových barvách, které příběh hezky doplňují.



Tereza Kopecká - Emin vánoční deník

Začal právě prosinec a malá Ema se zrovna vyléčila z angíny. Přesto má nařízený stále klid a tím vlastně prázdniny. Se sestřičkou Zorkou zůstává u babičky a dědy, kde s nimi tráví čas, dokud těsně před svátky nedorazí i rodiče. Všechny své zážitky z předvánoční doby si pak Ema zapisuje do svého deníku.

I tato kniha je velmi milým čtením s vánoční i zimní tématikou, která vás potěší svojí milou a příjemnou atmosférou. Myslím, že u této knihy se potěší jak malí, tak velcí čtenáři, protože v řadě rodinných událostí spojených s Vánoci se mnoho lidí jistě najde. Příběh je ale určený převážně malým čtenářům od 8 let. Čte se snadno, takže pro začínající čtenáře je to určitě příjemné čtení, s místy humornými pasážemi. Myslím však, že i trošilinku mladší čtenáři za pomoci rodičů by mohli knihu ocenit. Navíc i tady najdete spoustu krásných barevných ilustrací - menších i celostránkových, na které se moc hezky dívá.



Holly Webb - Vánoční příběhy: Snížek

Malá Bel se trochu děsí, když jí babička navrhne, aby u ní několik nocí přespala v jejím novém domově. Bel zdráhavě souhlasí, byť jí dům nahání strach. Jednou ale Bel spatří na zahradě kočku. Když sleduje její stopy, ocitne se najednou v minulosti, kdy v daném domě žila rodina původních majitelů. Zde Bel potkává stejně starou holčičku Charlotte. A když Bel zjistí, že Charlottina sestřička je nemocná, rozhodně se pomoci...

Tato kniha je velmi milým čtením, které pohladí po duši, ale přitom je i trochu napínavé. Kniha je nicméně napsaná krásný jazykem, dětem velmi přístupným. Příběh sám o sobě je velmi hezký, laskavý a (před)vánoční atmosféru umí dobře navodit. A i tady samozřejmě najdete moc hezké ilustrace, které příběh moc hezky doplňují.



Tim Burton: Můra norní, předvánoční

Jack Skellington je pánem Halloweenska, kterému s radostí vládne a kde s radostí rozsévá děs a hrůzu, jak se na Halloween sluší a patří. Pravdou ale je, že Jacka to už nějakou dobu netěší. Když ale Jack objeví vánoční město, rozhodne se tam vydat a vzít oslavu Vánoc do svých rukou. Co z toho ale může vzejít, když si Vánoce vezme do parády kostlivec?

Tato kniha, která se stala předlohou neméně slavného filmu, není možná typickým vánočním čtením, které by navodilo pravou nablýskanou vánoční atmosféru provoněnou cukrovím. Svou povahou je to napínavý, trochu dobrodružný příběh s lehce hororovým nádechem. Zároveň to ale nepostrádá švih a je to protknuto i lehce humornými pasážemi. Navíc je to psané ve verších. Český překlad veršů bohužel místy trošku hapruje, co se plynulosti rýmů týká, ale to nic nemění na tom, že tento bizarní příběh má své určité kouzlo a ocení to nejen mladší čtenáři, ale i ti dospělí. Čtenář tomuto druhu absurdna však musí být aspoň trochu otevřen. Nicméně pokud hledáte něco trochu netradičního, tohle mohu doporučit. A ty ilustrace jsou opět skvostně!



Dr. Seuss - Jak Grinch ukradl Vánoce!

Ve vesničce Kdovíkov všichni milují nade vše Vánoce. Všichni, kromě Grinche, který žije na hoře nad vesnicí a Vánoce z duše nenávidí. Když tedy svátky opět nastanou, rozhodně se Grinch všem Vánoce ukrást, aby měl také jednou konečně klid. Jde však ukrást něco, co si člověk nese v srdci?

Příběh o Grinchovi je dnes klasikou, dost možná také díky filmovému zpracování. Každopádně tato knižní předloha, která je taktéž psaná ve verších, má své kouzlo, které díky své krásné pointe potěší jak dětské, tak dospělé čtenáře. Verše samotné se čtou velmi dobře a díky své srozumitelnosti a hravosti jsou přístupné skutečně každému bez rozdílu věku. Navíc příběh obsahuje moc hezké poselství, které si čtenář může z knihy odnést. Celý příběh dokreslují moc hezké ilustrace, které jsou sice barevně dost jednoduché, ale i tak skvěle děj doplňují.



Astrid Lindgren - Vánoční příběhy 

Vánoční příběhy jsou souborem několika příběhů z autorčiných dalších knih, z nichž autorka vyjmula kapitoly s vánoční tématikou a sesumírovala je do jedné knihy. Vracíme se zde tedy na krátko třeba do Bullerbynu či Lottou do Rošťácké uličky. Všechny příběhy mají však jedno společné. Dětské příběhy, skoro až pohádkovou atmosféru, spoustu zimních radovánek a jsou prodchnuty kouzlem Vánoc a vánočního očekávání.

Na této knize je velmi příjemná ta rozmanitost charakterů a příběhů, takže každý čtenář si tu může najít to svoje. Já se např. s radostí vrátila do Bullerbynu. A je na každém, který hrdina mu přiroste k srdci. Ale to kouzlo Vánoc jsem nalezla všude a tu dětskou radost a očekávání, které z příběhu dýchají, umí autorka vykreslit pokaždé velmi přesvědčivě. I tato kniha je doplněna o skvostné ilustrace, tentokrát z pera úžasné Heleny Zmatlíkové, takže kdo máte rádi její tvorbu, zde si přijdete na své.



Brigitte Barz - Cesta tří králů

Na nebi zazářila jasná hvězda, vypovídající o tom, že se na Zemi narodilo dítě Slunce, spasitel světa. Králové Baltazar, Melichar a Kašpar se každý ve své říši vydávají na cestu, aby se dítěti poklonili. Ánanda, Tharsis a Ipuwer, jejich věrní služebníci, je doprovázejí. Co na cestě prožili a jaké byly jejich dary, o tom vypráví tato kniha. [oficiální anotace]

Byť je kniha určená hlavně dětem, myslím si, že své si tu najde i dospělý čtenář. Příběh je zaměřený na cestu tří králů a je napsaný velmi poutavě a nenuceně. Je psaný srozumitelnou a přístupnou formou a působí tak trochu pohádkovým dojmem se špetkou jakéhosi nadpřirozena. Což teď v předvánoční době je určitě velmi milým rozptýlením. Kniha navíc v některých bodech obsahuje přesah v podobě několika ponaučení, které si čtenář z knihy může odnést. I tento příběh doprovázejí moc hezké ilustrace, které si při čtení určitě čtenář užije.


To je pro dnešek z mé strany vše. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat