neděle 14. července 2019

Fotočlánek: Letní obálky v mé knihovně

Zdravím!

K vytvoření tohoto článku (resp. fotočlánku) mne inspiroval Summer Book Tag, který jsem tu publikovala minulý týden. První otázka tohoto tagu zněla "Jaká kniha ti svojí obálkou připomíná léto?" a já si říkala, že bych zkusila ve své knihovně zapátrat a najít víc než jen tu jednu knihu, která mne při psaní tagu napadla na první dobrou.
(P.S. Jedná se hlavně o zábavný fotočlánek, nic hlubokého v tom nehledejte. :-D )



Marie Lamballe - Hortenziová zahrada

Autorku Marii Lamballe možná taktéž znáte pod jejím pravým jménem Anne Jacobs. Po čtenářsky úspěšné sérii Panský dům vydala nejen další sérii Venkovské sídlo, ale také i Hortenziovou zahradu. Tento román se odehrává ve dvou časových rovinách. Zatímco v minulosti se ocitáme v době druhé světové války, druhá časová linka se odehrává v naší době. Jak ale čtenáře jistě napadne, obě dějové linie mají společného jmenovatele, který oba děje v jednom bodě dává dohromady, a tím je klášter Notre Dame de la Foret uprsotřed esa Brocéliande. Dávné tajemství na sebe nenechá dlouho čekat.


Theo Addair - Koláčky a spiklenci

Koláčky a spiklenci jsou druhým dílem série Muffin a čaj. Jelikož se jedná o pokračování, asi nelze příliš dopodrobna rozebírat děj, abych vám něco neprozradila. Nicméně se tato kniha zaměřuje na dva mladé chlapce, Kita a Daniela, kteří mají před sebou celé léto a velmi se těší, že si ho spolu užijí. Do života jim ale vstoupí určité překážky, které musí překonat. Druhá kniha je dějově trochu temnější než předchozí díl, ale pokud hledáte hezké čtení na léto, které se navíc může pyšnit letní obálkou, tohle mohu doporučit.



Colleen McCullough - Ptáci v trní

Román Ptáci v trní nás zavádí do daleké Austrálie, kde se setkáváme s rodinou Clearyových. Hlavní hrdinkou knihy je mladičká Meggie Clearyová, jejíž osudy sledujeme od dětství až dál do dospělého věku. Ústředním tématem knihy je láska v různých podobách - především zakázaná láska mezi Meggie a knězem Ralphem, kteří prožívají intenzivní vášnivý vztah. Jelikož jde však o zakázaný vztah, doplácí na to oba hrdinové.



Louisa May Alcott - Malé ženy


Malé ženy jsou příběhem čtyř sester Meg, Jo, Beth a Amy Marchových, které se mají co ohánět, aby pomohly své matce v domácnosti, zatímco tatínek odešel do války. Radosti i starosti nevinného mládí se zde střídají se všemi událostmi, které děvčata prožívají. Autorka navíc vycházela ze svých vlastních životních zkušeností (sama pocházela ze čtyř sester).
Milý, laskavý, někdy trochu naivní, ale přesto velmi čtivý příběh je ideálním čtením na léto, pokud hledáte něco odlehčeného a příjemného, co vás pohladí po duši.



Frank Herbert - Duna

Duna nás seznamuje s dalekou budoucností, v níž je zcela běžné absolvovat vesmírné cesty a kde veškeré společensko-politicko-náboženské vztahy, které známe z planety Země, nabývají meziplanetárních rozměrů. Nejdůležitější komoditou ve vesmíru je koření, tzv. melanž, kterou lze získat jen na nehostinné planetě Arrakis. Kdo ovládá Dunu a těžbu koření, je mocným pánem.
Pokud vás baví líté boje, příběhy odehrávající se ve vesmíru, daleké nehostinné kraje, nové světy, propletené vztahy a intriky, mohu tuto knihu rozhodně doporučit.



Emily Dickinson - Duše má být vždy dokořán

Duše má být vždy dokořán je knihou veršů, jejíž překlad vzešel ze souborného vydání autorčiných básní The Complete Poems of Emily Dickinson z roku 1984. Tato sbírka je výběrem básní o životě, s přírodními motivy, s motivy náboženství, s filozofickými myšlenkami. Jednotlivé básně jsou plné zajímavých myšlenek, které rozhodně stojí za pozastavení a zamyšlení. Ačkoliv Emily Dickinsonová žila v 19. století, její myšlenky mají co říct i v dnešní době.



Nicholas Sparks - Nezapomenutelná cesta

Píše se konec 50. let a Landon zrovna dokončuje střední školu. Zlom nastává ve chvíli, kdy se seznamuje s Jamie Sullivanovou, dcerou místního faráře. Rozhodně by nečekal, že se zamiluje zrovna do ní. Jamie je uzavřená, podivínská a její otec ji chrání jako oko v hlavě. I přesto, že je Jamie velmi těžce nemocná, ona i Landon se do sebe hluboce zamilují a chtějí si užít každé minuty, kterou jim život může ještě dát. Emocionální příběh o síle lásky, který je ještě skvěle napsaný, je ideálním čtením na léto. A ta letně působící obálka k tomu navíc vskutku svádí.

Žádné komentáře:

Okomentovat