pátek 15. října 2021

RECENZE: Joël Dicker – Pravda o případu Harryho Queberta

Název: Pravda o případu Harryho Queberta
Název v origiále: La verité sur l’affaire Harry Quebert
Autor: Joël Dicker
Série: -
Žánr: Detektivní, psychologické drama, společenský román
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 580

Dlouho jsem váhala, jestli se pustit do této cihly, ale jak jen jsem ráda, že jsem to zkusila, protože tahle kniha mne dostala do kolen!

Rok 2008. Na pozemku slavného a uznávaného spisovatele Harryho Queberta se najde kostra patřící Nole Kellerganové. Dívce, která záhadně zmizela roku 1975. Rozjíždí se pátrání a my se postupně vracíme do osudného léta 1975. Nola, tehdy 15letá, je zamilovaná do Harryho, 34letého spisovatele, který její city opětuje. Láska je to silná, byť utajovaná, protože společnost by to tehdy nepřijala. Proč ale Nola musela zemřít? A jakou roli v tom hrál Harry?



Už dlouho jsem nebyla z žádné knihy tak nadšená jako právě z Harryho Queberta. Tahle kniha jako by měla úplně všechno. Pravda o případu Harryho Queberta je výborně propracovaným psychologickým/společenským dramatem se silnou detektivní zápletkou, v níž si čtenář dlouho nemůže být ničím jistý. Autor si se čtenáři pěkně hraje, a čím víc se noříte do příběhu, tím těžší je odhadnout, kdo je za co zodpovědný a kde je vlastně ta pravda. A tak je nejlepší se nechat unášet příběhem a nechat se překvapovat skvěle propracovaných příběhem, který přináší nejeden nečekaný zvrat.

Začátek knihy je trochu pomalejší, ale je to záměr, takže rozhodně doporučuji vytrvat. Autor si tím postupně připravuje půdu pro svoji mozaiku plnou propletených mezilidských vztahů a osobních dramat, které postupně ústí v nejednu tragédii. Dicker v knize zobrazuje mj. život na maloměstě, kde se každý zná s každým a jakékoliv vybočení ze standardu je zde hned propíráno. Lidé se tak stahují do sebe a svá tajemství si střeží jako oko v hlavě, zatímco se před druhými snaží ukázat v nejdokonalejším světle. Tajemství však v tomto případě chtě nechtě vyplouvají na povrch. Zvlášť když Nolu i Harryho ve městečku každý zná - vzhledem k okolnostem si nikdo se svými tajemstvími nemůže být jistý, je-li to s Harrym či Nolou spjaté.

Silnou doménou této knihy jsou výborně propracované postavy, které autor dokázal zobrazit jako celistvé osoby (bez ohledu na to, jestli jde o hlavní hrdiny či epizodní postavičky). Každý tu má své dobré i špatné vlastnosti a nejedna postava, jak zmíněno, tu má své kostlivce ve skříni, kteří při vyšetřování Noliny vraždy postupně z těch skříní vypadávají. Jak to tak bývá, motivace, ambice, chtíč a vlastní prospěch tu často rozhodují o činech. Stojí to ale i za vraždu?

Jak už jsem zmínila výše, zvratů tu je nespočet, ale přitom jsem neměla pocit, že by byla kniha nějak překombinovaná. Román je v tomto ohledu vystavěn zcela pečlivě a promyšleně. Autor si je přesně vědom, kdy chce kterou informaci předložit. Čtenář je tak stále v napětí a očekávání, co přijde dál. A když se pak ocitnete na samém konci, vyjeví se před vámi kompletní mozaika příběhu, kde všechno dává smysl, nic neschází a také nic nepřebývá. Osobně jsem odhadla jen malý zlomek věcí, autor mne v řadě ohledů dokázal neuvěřitelně překvapovat.

Román je i emocionálně hodně silný. Zobrazuje lásku v různých podobách a odstínech (včetně toho, jak na určité věci v otázkách lásky nahlížela tehdejší společnost). Velkým tématem tu je láska mezi 15letou slečnou a 34letým mužem, která tu je propírána skrz na skrz – do jaké míry to je morální a zda to nehraničí s pedofilií – či zda to tu hranici již nepřekročilo. Co si z toho kdo odnese, to autor nechává na posouzení každému čtenáři, autor tu podle mého jednoznačnou odpověď nenabízí. V souvislosti s tím se tu zobrazuje novinářský hyenismus, kdy si pisálkové různých plátků rádi smlsnou na jakékoliv senzaci, čímž jsou schopni člověku zničit celý život. U některých postav autor zachycuje také vnitřní démony, a jak se s nimi dané postavy perou. Na řadě míst jde kniha hodně na dřeň a působí dost syrovým dojmem.

Z téhle knihy jsem nadšená! Skvělý styl psaní, skvělá zápletka, skvělé a nečekané rozuzlení, skvěle pojaté postavy, zajímavá témata, celý děj výborně propracovaný. Po dlouhé době kniha, které nemám co vytknout. Plný počet hvězd je zasloužený. 5 hvězd z 5 a rozhodně doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat