sobota 8. května 2021

Zaujalo mne #1

Vítejte u mého nového druhu článků, který jsem nazvala „Zaujalo mne“. V této nepravidelné sérii článků se budu zaměřovat na knihy, které se mi líbily a které si podle mne zaslouží pozornost, ale z nějakého důvodu se mi o nich nechce psát samostatná recenze. A přesto bych vás na ně ráda upozornila, pokud dané tituly neznáte.

V každém článku se vám na malém prostoru pokusím vždy představit pět titulů – o čem jsou a stručně, proč nebo čím mne zaujaly. Knihy nebudou k sobě řazeny nijak tematicky, většinou asi půjde o dost nesourodou směsku různých druhů literatury. Ale kdo ví, třeba si každý najde „to svoje“.


Tomasz Jedrowski – Plavec ve tmě

Polsko, 1980. Mladý student Ludwik se v létě toho roku vydává na zemědělskou brigádu, kde ho čeká osudové setkání s Januszem. Oba mladíci se sbližují a během léta prožívají milostný románek. Návrat do reality je ale tvrdý a drsný. A je čeká zásadní otázka - jak přežít v nepřející atmosféře a jak žít dál. Nebo spíše přežívat?

Příběh sám o sobě je již od počátku neutěšený, v něčem deprimující. Hledání sebe sama a své životní cesty tu je provázeno bolestí a nelehkými rozhodnutími, které jsou ovlivněny těžkou dobou a společenskými předsudky. Jde o zajímavou a zároveň drsnou sondu do 80. let v Polsku, kdy socialistický realismus běžel na plné obrátky. Autor tu tak kombinuje téma těžké společensko-politické situace s tématem hlavního hrdiny snažícího se proplouvat životem s vědomím, že jako homosexuál bude ve své vlastní domovině narážet na překážky. Jedná se tak o dost zajímavé vyprávění, které čtenářům může zase o něco rozšířit obzory.


Martin Selner – Autismus & Chardonnay 

Autismus & Chardonnay je kniha tvořena blogovými zápisky Martina Selnera, který již několik let dělá asistenta dětem s poruchami autistického spektra. A o tom právě jsou jeho texty, které publikuje na blogu a které vyšly i v tištěné podobě. Jednotlivé texty jsou psané s nadhledem o věcech smutných i veselejších, o životě takovém, jaký je. Z knihy na mne ale především sálala láska, pokora a úcta. Kniha má v sobě tolik lidskosti, kolik to jen jde. Tento titul dává čtenářům nahlédnout do života dětí s autismem - byť do značné míry střípkovitě, ale o to autentičtěji. Čtenářům se tak nabízí nový úhel pohledu na svět, který znají.


Jan Tománek – Lustr pro papeže

Drsný příběh mladého a nevinného kluka, který se ocitl ve špatný čas na špatném místě. Mladý Míla, zvaný Chlup, se při trampu s kamarády dostává do rukou policie. Na krk je mu hozeno smyšlené provinění. Následuje vězení. Ale to je jen začátek. Doba normalizace, 70. léta v Československu, brutální pracovní tábory plné nelidského zacházení. A nejhorší z nich - Minkovice. Peklo.

Lustr pro papeže v sobě obsahuje lidské zlo v té nejsyrovější podobě, a byť autor podotýká, že některé věci tu jsou vyfabulované, stejně text působí tak strašně realisticky, až to bolí. Kniha totiž i přes některé možné fabulace vychází z reálných životních zkušeností. Všechny ty nespravedlnosti, mučení, zloba, násilí - to je tady tak realisticky napsané, že z toho člověka mrazí. Kniha je svým formátem krátké a možná zkratkovité dílo, ale se silným obsahem a ještě silnějším přesahem. Kniha zachycuje drsnou realitu našich vcelku nedávných dějin.


Petr Čichoň – Lanovka nad Landekem 

Ocitáme se v blízké budoucnosti v česko-polském příhraničí. Z Evropské unie se stává federace a regiony bojují o svoji autonomii. Pokojný život sousedů Johana a Trudy, žijících na periferii Ostravy, je narušen stavbou lanovky spojující Landek s Dolními Vítkovicemi. Mezitím se Johanova dcera vrací domů, stejně tak Trudin syn, jehož žena (předsedkyně separatistické strany) byla zavražděna...

Jako tenká nit se tu celým dějem vine otázka, kdo a proč zabil jednu z postav. Tato linka, tmelící všechny střípky do jedné mozaiky, knize dodává nádech detektivního příběhu, byť to není čistokrevná detektivka. Jedná se o střípkovité vyprávění, v němž se některé věci dozvídáte jakoby náhodou mezi řádky. Kniha si tak vyžaduje určitou pozornost a trpělivost - už jen proto, že částečně je kniha vyprávěna v nářečí. Příběh je velmi zajímavou sondou do života několika postav a střetává se tu několik zajímavých protikladů. Zastánci starého života proti těm, co hledí kupředu a změn se nebojí. Lidé, kteří cítí potřebu se etnicky vymezit, proti těm, co nevnímají svoji etnicitu jako něco zvláštního. Postavy ambiciózní a dravé, jdoucí si bez skrupulí za svým. A proti nim lidé povahově slabí, se kterými se dá snadno manipulovat.


Gaston Leraux – Fantom Opery

Romantický příběh se odehrává na pozadí magického až děsivého labyrintu pařížské Opery. Fantom Érik, znetvořený hudební génius a tajemný vládce Opery, je zamilován do mladé operní divy Christiny Daaé. Není však jediným, kdo je krásnou zpěvačkou okouzlen. V cestě ke Christininu srdci mu stojí mladý námořník vikomt de Chagny. Ale Érik je kvůli své lásce odhodlán spáchat i ten největší zločin…

Na první pohled jako by šlo jen o obyčejný milostný trojúhelník, který by člověk mohl vidět kdekoliv jinde. Ale ono je to zasazeno do zajímavého, lákavého prostředí a s hlavním hrdinou, Fantomem, který dílu dodával auru tajemna, skoro až nadpřirozena. Byť je to příběh s romantickou linií, vůbec to nepůsobí lacině nebo kýčovitě. Jelikož jsem poslouchala Fantoma jako audioknihu, měla jsem také štěstí na vynikající výkony protagonistů (V. Preiss, M. Moravec, V. Jeníková, P. Haničinec, ...). Jediným drobným minusem byla hudba, resp. některé hudební pasáže, které mi k obsahu díla příliš nesedly. Ale celkově to zpracování bylo výborné.

Znáte tyto knihy? Četli jste něco z toho? A líbilo se vám?

Joli

Žádné komentáře:

Okomentovat