pátek 28. května 2021

RECENZE: Karin Lednická – Šikmý kostel

Název: Šikmý kostel
Název v originále: Šikmý kostel
Autor: Karin Lednická
Série: Románová kronika ztraceného města (1. díl – léta 1894-1921)
Žánr: Současná česká próza, historické
Nakladatelství: Bílá vrána
Rok vydání: 2020
Počet stran: 400

Do Šikmého kostela jsem se pouštěla s velkým očekáváním, neboť tato série v posledních měsících zaznamenala mezi čtenáři obrovský úspěch. V rámci podobně čtených a úspěšných titulů bývám hodně vybíravá, protože v tomto ohledu bývám často zklamaná a ne vždy sdílím ten „hajp“ s ostatními. Většinou tak dlouho a pečlivě zvažuji, do čeho se pustit a co nechat projít kolem sebe bez povšimnutí. Tady jsem však neváhala. Lákalo mne to téma a také to prostředí. A i když mé očekávání nakonec nebylo naplněno na 100 %, jsem stejně ráda, že jsem se do knihy pustila, protože jsem si ji dokázala vcelku dost užít.

První díl plánované trilogie sleduje osudy několika postav žijících v původní (dnes již zaniklé) obci Karwiná mezi lety 1894-1921. Do osudů rodin, které jsou více či méně spjaty s prací v důlních šachtách, postupně zasahují historické události. Kniha je rozdělena do několika částí pojmenovaných podle postavy, na kterou se v té které části autorka soustředí. A byť se osudy jednotlivých postav v některých věcech odlišují, na všech se do značné míry podepisují kořeny a prostředí, z něhož postavy vzešly… Němým svědkem těchto osudů se pak stává kostel sv. Petra z Alkantary – přezdívaný také jako šikmý kostel.



Šikmý kostel je velmi hutnou a komplexní knihou, která má možnost zaujmout čtenáře v řadě ohledů. Silnou stránkou Karin Lednické je např. její schopnost vytvořit silné plastické postavy. Ať už se jedná o ústřední hrdiny či jen epizodní postavičky, autorka jim dokázala zcela přesvědčivě vdechnout život, a to se vším všudy. Čtenář má tak pocit, jako by usedal vedle skutečného živoucích lidí – stačí jen natáhnout ruku a máte je na dosah.

Zároveň zde rozhodně platí, že čím důležitější postava, tím zevrubněji je v knize vykreslená a tím lépe ji čtenář poznává. Ze všech stran, se všemi dobrými i zápornými vlastnostmi. Postavy tohoto románu nejsou nijak černobílé. Nikdo není vysloveně jen dobrý nebo jen špatný. Autorka se dovede ponořit do jejich myšlení, povahy, duše - zobrazuje postavy velmi realisticky a celistvě. Každý má své dobré vlastnosti, ale i své mouchy, a snad právě proto mohou být postavy čtenářům přístupnější a bližší. Čtenář k nim má možnost přilnout, oblíbit si je – věřím, že každý si tu najde k někomu cestu, škála charakterů je zde velmi široká a rozmanitá.

Postavy jsou zde zoceleny životem a útrapami, které si s sebou nese havířská profese. Za zády jakoby lidem neustále dýchal věčný (a hlavně reálný a oprávněný) strach z možné smrti či úrazu, který člověka může poznamenat do konce života. A nejsou to jen muži, kteří musí s následky žít – vážné zranění či dokonce smrt ovlivňuje celé rodiny. Jsou to ale i dějinné události, které silně ovlivňují životy jednotlivých aktérů (dost často k jejich nelibosti). Nutno říct, že Karin Lednická zobrazuje rázovitost tohoto regionu velmi poctivě. Z knihy je velmi dobře patrné, že si autorka pečlivě a zevrubně nastudovala jak jeho historii (z hlediska kontextu evropských dějin, ale i v kontextu česko-polských vztahů), tak i historii a mechanismy hornictví samotného. Obojí je zpracováno detailně a s jasnou představou toho, co autorka chce svým čtenářům předat. Nejste-li tolik znalí bližší historie karvinské oblasti, je tato kniha rozhodně velmi přístupným způsobem, jak si udělat aspoň rámcový obrázek – dějinné pozadí příběhu se zakládá na reálných historických událostech.

Co se týká autorčina stylu vyprávění, je stejně rázovitý jako její postavy, potažmo oblast a její osudy. Zprvu možná styl psaní působí trochu tvrdě a kostrbatě, ale pokud čtenář vytrvá, i k němu si může najít brzy cestu. Alespoň na mne tímto způsobem kniha zapůsobila. Výsledkem bylo čtení velmi hutné, místy trochu těžší, emotivní, bolestivé, s nádechem melancholie, ale přesto srozumitelné a svým způsobem krásné.

Důvod, proč nehodnotím naplno, je ten, že mé očekávání bylo asi až příliš velké. Z mnoha stran jsem slyšela ódy na tuto knihu, tak jsem čekala, že i já z toho budu tzv. odvařená jako ostatní. Nemohu říct, že by mne kniha nebavila, protože mne bavila a dost. Přesto jako by se mi něčeho nedostávalo, kvůli čemu bych cítila potřebu hodnotit na 100 % a připojit se k zástupu oddaně jásajících. Asi se mne to nedotklo tolik, jak jsem očekávala, nebo to ve mně nevyvolalo tak silné emoce jako u jiných čtenářů, nevím. Každopádně hodnotím na 80 %, 4 hvězdy z 5 jsou zde rozhodně zasloužené a já mohu knihu určitě doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat