úterý 1. září 2020

Fall Is in the Air Book Tag


Zdravím vás!

Po menší pauze (no dobře, byl to měsíc a půl), kdy jsem fakt nutně potřebovala vypnout a věnovat se jiným věcem, než je psaní článků a recenzí, se opět vracím ke svému blogu a mám z toho radost.
Říkala jsem si, že na rozjezd si dám něco lehčího, a rozhodla jsem se pro podzimně laděný knižní tag. Podzim mám moc ráda a tagy mi přijdou celkem zábavné. Tak proč ne. Pro dnešek jsem vybrala tag s názvem „Fall Is in the Air Book Tag", který jsem našla zde. Přeji příjemnou zábavu.


  • Vybírání dýně: Oblíbené fiktivní jídlo.
Oblíbené fiktivní jídlo nemám, jelikož čtu obecně příliš málo knih, v nichž by se objevovaly fiktivní pokrmy. Ale jako hodně zábavné fiktivní jídlo mi přišly Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak z Harryho Pottera.




  • Svetry: Kniha, díky níž jsi šťastný(á)

Tady bych zvolila sérii Tajemství od Enid Blyton. Necítila jsem se u toho vysloveně šťastně, ale bylo mi při čtení této série hrozně dobře. Jako bych se ocitla v nějakém snovém světě, v němž se člověk nemůže cítit špatně, i když hlavní hrdinové v každém díle téhle série vyšetřují zločiny. :-D




  • Černá kočka: Oblíbený fiktivní zvířecí mazlíček.

Nad tímhle jsem musela dlouho přemýšlet, ale nakonec jsem si vzpomněla na komiks Hilda. Jedná se o sérii příběhů o modrovlasé holčičce, která má naprosto rozkošného mazlíčka jménem Větvík. Větvík je liškoloušek – něco mezi liškou a kolouškem. Fiktivní zvířátko, to rozhodně. Ale neuvěřitelně roztomilé a asi teda můj nejoblíbenější fiktivní mazlík!




  • Démoni: Oblíbená zlá / záporná postava.

Nejdřív mne napadl Severus Snape z Harryho Pottera, ale abych byla trochu originální a nepoužila jednu knihu na dvě různé otázky, zvolila jsem nakonec u tohoto bodu postavu Krále duchů z knih Píseň zimy a Píseň stínů. Král duchů tu je popisován jako negativní postava, která unáší dívky a které by se člověk měl bát. Ale přesto na něm bylo něco uhrančivého, co mne donutilo si ho oblíbit.




  • Smrtka: Postava, kterou chceš vidět mrtvou.

Nevím, jestli mám někoho, koho bych ráda viděla zemřít. Takhle extrémní pocity jsem snad k žádné literární postavě nikdy neměla – aspoň mne tedy nikdo takový nenapadl. Tak tu aspoň uvedu postavu, kterou fakt nemám ráda. A tím je hlavní hrdinka Katka z románu Na Větrné hůrce od Emily Brontëové. Ač jsem ji při prvním čtení knihy měla celkem ráda, tak při druhém čtení o cca deset let později jsem na tuto hrdinku radikálně změnila názor, který zastávám doteď. Katka se mi jeví jako rozmazlený, namyšlený fracek, který neví, co chce, a který rád ubližuje druhým lidem. Takže tak – Katka z Větrné hůrky je moje odpověď.




  • Halloweenská party: Jakou knižní postavu bys nejradši zvolil(a) za svůj kostým?

Tahle otázka mi dala docela zabrat, nejsem totiž cosplayový typ. Ale asi bych si vybrala kostým některé Smrtky ze série Smrtka od Neala Shustermana. Krom toho, že tahle série je skvělá, tak by to mohlo být i docela zábavné si takový kostým vyrobit.




  • Podzim: Kniha s barvami podzimu (odstíny oranžové, žluté, červené)

Tady jednoznačně volím Malý život od Hanyi Yanagihary. Ta kombinace tmavožluté s červenohnědou a černou na mne působí „podzimním“ dojmem.




  • Ztracen(a) v kukuřičném poli: Kniha, v níž ses ztratil(a) (= opravdu dobrá kniha)

Těch knih, v nichž jsem se ztratila, resp. které mne do sebe naplno pohltily, je mnoho. Nakonec jsem zvolila knihu Kde se skrývá ďábel od Craiga Russella. Je to jedna z těch knih, do nichž jsem se hned od samého začátku ponořila raz dva, těžko jsem se od ní během čtení odtrhávala… a také mne u této otázky napadla jako první.




  • Ptáci odlétají na jih: Která kniha u tebe vyvolávala chuť odletět pryč? (= špatná kniha)

Špatných knih se mi do rukou bohužel dostalo docela dost. Asi nejvíc mi v tomto ohledu utkvěla v hlavě kniha Krutá krása od Rosamunde Hodge. Na tomto románu byla spousta věcí opravdu špatně. Nebudu vyjmenovávat, to bychom tu byli na dlouho. Knihu jsem sice dočetla, ale měla jsem rozhodně při čtení chuť být někde úplně jinde než u té knihy.



  • Duchařský příběh: Děsivá/strašidelná kniha

Tady byla moje volba naprosto jednoznačná. Pro mne nejděsivější a nejstrašidelnější knihou je Strach od Jozefa Kariky. Autor tu pracuje s neuchopitelným, nepoznaným zlem, které mne dost děsilo. Přiznám se, že tohle byla první (a zatím poslední) kniha, po jejímž přečtení jsem se bála tolik, že jsem musela jít spát z rozsvícenými světly. :-D




A jaké knihy byste vybrali vy? :-) Určitě se nebojte dát vědět v komentářích.
Joli

Žádné komentáře:

Okomentovat