pátek 15. května 2020

To nej z... HISTORICKÉ ROMÁNY

Zdravím!

Dnes bych ráda navázala na svoji sérii "To nej z..." a představila vám knihy, které se dají zařadit do žánru historických románů a které mne z této oblasti bavily dosud nejvíce. Zároveň je asi na místě připustit fakt, že některé tituly, které dnes zmíním, by se daly zařadit i pod jiné žánry, jelikož historická složka není to jediné, co se v knihách objevuje. Ne vždy se mi to zdálo jednoznačné, tak jsem se rozhodla je zařadit sem, protože mi ta historická složka přišla silnější než ostatní aspekty. Pokud byste s nějakým žánrovým zařazením třebas nesouhlasili a měli na to jiný názor, klidně se podělte v komentářích. Teď ale dost "omáčky" a pojďme se podívat na knihy, které jsem vybrala do dnešního článku.


Kirstin Hannah - Slavík

Slavík se řadí mezi příběhy odehrávající se v době 2. sv. války a zobrazuje to, jak lidé ve Francii čelili teroru a násilí ze strany nacistických okupantů. Na příkladu dvou sester si čtenář má možnost klást otázku - byl by jako Vianne, která se snažila ze strachu o své blízké ustupovat a vyhovět Němcům, protože věřila, že nulový odpor jí pomůže přežít? Nebo byste byli jako Isabelle, která nemohla nečinně přihlížet zlu a rozhodla se mu postavit a bojovat proti němu po boku partyzánů? Tenhle protiklad zde byl pro mne velmi silným leitmotivem, který si mne získal. A jako příjemný bonus tu nebyla téměř vůbec romantika, což jsem rozhodně ocenila. Byl to příběh odvahy, bojovnosti a snahy zachovat se co nejlépe, jak to daná situace umožňovala.




Ruta Sepetys - V šedých tónech 

Kniha V šedých tónech také zpracovává téma 2. sv. války, ale zaměřuje se na zcela jinou oblast, než v knihách z této doby běžně můžeme vidět. Na příběhu jedné rodiny se autorka snaží čtenářům přiblížit osudy Litevců během tohoto válečného konfliktu. Pro mne je tato kniha cenná právě v tom, že se zabývá oblastí, o které jsem do nedávna neměla tolik informací, co se války týkalo. Navíc autorka píše velmi čtivě a hlavně hodně citlivě. Je to příběh o zmařených snech a o silné vůli přežít. Tentokrát zde ale postavy nejsou ohrožovány Hitlerovým útlakem, ale sovětskými okupanty. Zpočátku se tu vyskytuje těžká otázka - je horší hrozbou hitlerovské Německo nebo stalinské Rusko? A jsou to právě Rusové, kteří místním obyvatelům způsobili takové příkoří. Invaze, pochod na Sibiř, pracovní tábory... Kniha je velmi silným, ale přesto důležitým čtením.




Ruta Sepetys - Sůl moře

Nemohla jsem zde vynechat ani další knihu od Ruty Sepetys, a to Sůl moře. I zde se autorka věnuje období 2. sv. války, ale opět se zaměřuje na téma, které bylo pro mne v literatuře úplně nové. Tentokrát se spolu s několika postavami vydáváme na cestu, jejímž cílem je nalodit se na palubu lodi Wilhelm Gustloff, na které se měly zachránit stovky lidí prchajících z Evropy rozvrácené válkou. Je to opět téma, které mne na knize zaujalo a kvůli kterému si zaslouží svoji pozornost. Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, kdy každá se k lodi váže různým způsobem. Někdo se chce zachránit jako uprchlík, někdo tam zase pracuje. Každý pohled nabízí jiný pohled na situaci a závěr pak nabízí bolestivé vyústění. Jedná se opět o příběh, který by měl zůstat v povědomí čtenářů, protože i on na svém pozadí odráží události, které by neměly zapadnout.


Markus Zusak - Zlodějka knih 


Zlodějka knih je další kniha odehrávající se v době druhé světové války (také poslední na tomto seznamu). V čem je tato kniha originální, je to, že vypravěčem tohoto příběhu je samotná Smrt, což jsem zatím také nikdy v literatuře neviděla. Smrt jakožto nestranný pozorovatel poněkud odtažitějším pohledem vypráví příběh německé dívky a to, jak ona vnímá události 2. sv. války. Zároveň se jedná o příběh, který mne velmi silně zasáhl - možná právě proto, že je to vyprávěno odtažitěji, to na čtenáře o to víc zapůsobí.. Jedná se o příběh, kdy zhruba tušíte, jak to skončí, ale nemůžete s tím absolutně nic dělat. A i možná díky tomu příběh působí o to silnějším dojmem. Závěr knihy byl natolik emocionální, že jsem tento román dočítala se slzami v očích. Což mne samotnou překvapilo, jelikož nejsem typ čtenáře, který by u knih běžně brečel.


Vaddey Rattnerová - Stín banyánu

Stín banyánu je příběhem ze zcela jiného ranku - odlišný jednak dobou, jednak prostředím, v němž se odehrává. Autorka nás zavádí do Kambodže roku 1975. Z pohledu malé dívky sledujeme převrat v zemi, kdy Rudí Khmerové stojí za revolucí v zemi, při níž královská rodina je vyhnána do džungle a země se postupně začíná topit v chaosu. Kniha byla pro mne cenná už jen proto, že se jedná o autobiograficky zpracované vyprávění událostí, kdy vlastně autorka čerpala z první ruky. Navíc se autorka zabývá regionem a událostmi, o kterých jsem do té doby vůbec nic nevěděla, takže mi tato kniha také otevřela oči a pomohla mi se zase o něco víc se vzdělat. Zároveň mne zaujal fakt, že ač se děj zabývá tragickými událostmi, i tak autorka dokázala do svého vyprávění vměstnat krásný poetický jazyk a určité kouzlo kambodžských legend a pohádek.



Susan Abulhawa - Jitra v Dženínu 


Stejně jako Stín banyánu je i kniha Jitra v Dženínu pro mne velkým obohacením hlavně proto, že se zabývá událostmi, o kterých jsem před přečtením knihy věděla jen málo, a přitom se jedná o historii celkem nedávnou. Jitra v Dženínu se na příběhu jedné rodiny snaží popsat vztahy mezi Izraelci a Palestinci a vůbec historii toho, jak postupně došlo k tomu, že tyto dva národy mezi sebou vedou od dob po 2. sv. válce tak vleklé a krvavé boje. V čtenáři to vyvolává řadu otázek - především tak pomáhá se zamyslet nad tím, kdo je vlastně tady ten padouch a kdo je obětí. V řadě ohledů byla kniha pro mne šokující a také mi pomohla se alespoň trochu se zorientovat v tom, co se v oblasti Izraele mezi Izraelci a Palestinci vlastně děje.



To by bylo pro dnešní článek vše. Připouštím, že knih zde není mnoho, ale pravdou je, že jsem asi nečetla tolik historických románů, u kterých bych cítila, že je za každou cenu potřebuji vyzdvihnout jako ty top v tomto žánru.
Co vy a historické romány? Máte je rádi? A které jsou pode vás ty nejlepší? Nebojte se podělit do komentářů. :-)
Joli

2 komentáře:

  1. ...historické romány zrovna moc nevyhledávám, ale první díly Porodní báby bych v tomto žánru doporučil...top je pro mě ale určitě příběh malé Liesel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji za komentář. Porodní bábu jsem zatím nečetla a dosud mne to míjelo, takže díky za tip! :-)
      Přeji hezký den, Jana

      Vymazat