sobota 11. ledna 2020

Čaj se Sherlockem Holmesem 2020

Ahoj,

dnes bych vám ráda řeka pár slov o literárně-kulturní akci, na které jsem byla v Městské knihovně. Jak již napovídá název, akce se jmenovala Čaj se Sherlockem Holmesem.


Čaj se Sherlockem Holmesem se konal 10. ledna 2020 v Městské knihovně v Praze, a to již pošesté, kde si návštěvníci mohli oslavit narozeniny slavného detektiva Sherlocka Holmese - jednak přednáškami, nebo třeba výměnou detektivek.




Celá akce začínala v 17.00 cca 40minutovým rozhovorem s hercem Radimem Kalvodou, který si v divadelní inscenaci Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! zahrál hlavní roli S. Holmese. Herec promluvil jednak o této komedii z produkce Divadelního sdružení CD 2002. Přiznám se, že pro mne byl tento rozhovor asi nejslabší bodem celého programu. Ani by tak nevadilo, že pan Kalvoda je pro mne hercem zcela neznámým, ale vzhledem k tomu, že se celé odpoledne věnovalo Holmesovi, tak o něm během rozhovoru padlo velmi málo, spíše tak povrchově. A i o detektivkách se mluvilo spíše tak povrchně. Za sebe nemohu říct, že by byl tento bod programu pro mne v něčem přínosný.

⭐⭐⭐

Od 18. hodin pak následovala zhruba hodinová přednáška k výročí 200 let od narození královny Viktorie. Přednášku si připravily Zora Duchoňová a Miroslava Tumpachová z Institutu pro studium života a díla Sherlocka Holmese. Přednáška byla na informace velmi hutná, ale velmi přínosná. Obě dámy si své povídání připravily na téma, jak se Viktorie vůbec dostala na trůn, protože její cesta k titulu královny byla více než spletitá a rozhodně trnitá. Tato část programu se mi líbila moc.

⭐⭐⭐

To nejlepší si ale organizátoři nakonec. Program letošní oslavy Holmesových narozenin zakončilo promítání filmu Sherock Holmes a Pes Baskervillský a krátké povídání jeho tvůrce Lukáše Tuzara Spousty o tom, jak tento film vznikal. Jedná se totiž o film, kde místo herců a "klasických scén" je použita stavebnice Lego a vše bylo zfilmováno pomocí stop-motion animace. Snímek trval 45 minut, ale bylo to tak dobré, že to uteklo velmi rychle, jako by to mělo jen pár minut. Způsob nafilmování byl velmi originální a celkové provedení děje (vč. dabérů, kteří namluvili postavy) bylo dost fascinující. I když se jedná o celkem temné dílo, autorovi se do toho podařilo nečekaně vnést i určitou míru humoru. Bavila jsem se, opravdu ano. Pokud máte zájem o shlédnutí filmu, zde na YouTube kanále samotného autora si můžete pustit film v plném, českém znění.

Pokud to bude jen trochu možné, ráda se Čaje se Sherlockem Holmesem zúčastním i za rok protože letos to bylo moc fajn. :-)

To by bylo ode mne pro dnešek vše.
Joli

Žádné komentáře:

Okomentovat