neděle 29. prosince 2019

Oblíbené citáty z knih #2

Ahoj,

v dnešním článku bych vám ráda představila několik citátů z knih, které mne zaujaly a nad kterými si myslím stojí za to se pozastavit. :-)



O Ježíšovi se dá diskutovat a dokonce je to záhodno – třeba o otázce univerzální lásky: je skutečně možné, abychom milovali úplně všechny lidi? … Není snad pravda, že ten, kdo miluje všechny, ve skutečnosti nemiluje nikoho?

    •  Amos Oz: Jidáš. Praha: Paseka, 2016. Str. 62


⭐⭐⭐⭐⭐


Ve skutečnosti ani všechna moc na světě nedokáže změnit člověka, který nenávidí, v člověka, který miluje. Lze ho proměnit v otroka, ale ne v milujícího partnera. 

    •  Amos Oz: Jidáš. Praha: Paseka, 2016. Str. 90


⭐⭐⭐⭐⭐


Snílci ani jejich následovníci nás sice nespasí, ale bez snů a snílků by bylo naše prokletí sedmkrát těžší. Díky nim jsme i my, střízliví pragmatici, o trochu méně vyděšení a zoufalí, než bychom byli bez nich.
    • Amos Oz: Jidáš. Praha: Paseka, 2016. Str. 115


⭐⭐⭐⭐⭐


…Nejlepší knihy nevyprávějí o tom, o čem jste nikdy dřív nepřemýšlel. Vyprávějí o tom, o čem přemýšlíte neustále, akorát vás nikdy nenapadlo, že o tom přemýšlí i někdo jiný. Když je čtete, najednou si na světě připadáte o něco míň sám.
    • Tommy Wallach: Všichni jsme hleděli vzhůru. Praha: CooBoo, 2016. Str. 15


⭐⭐⭐⭐⭐

Můj otec mi říkával, že když se člověk poprvé zamiluje, navždy to změní jeho život, a i kdyby se sebevíc snažil, ten cit nikdy nezmizí. Tahle dívka, o níž mi vyprávíte, byla vaše první láska. A ať děláte, co děláte, zůstane s vámi navždy.

    • Nicholas Sparks: Zápisník jedné lásky. Praha: Ikar, 2013. Str. 17


⭐⭐⭐⭐⭐

Básníci často popisují lásku jako emoci, kterou nedokážeme ovládnout, jako cosi, co převáží nad logikou a zdravým rozumem. A tak jsem ji chápal i já. Neplánoval jsem si, že se do tebe zamiluji, a pochybuji, že tys měla v úmyslu se zamilovat do mne. Ale jak jsme se setkali, ani jeden z nás nedokázal získat vládu nad tím, co se s námi stalo…
    • Nicholas Sparks: Zápisník jedné lásky. Praha: Ikar, 2013. Str. 80


⭐⭐⭐⭐⭐

Jedním z našich problémů totiž je, že si nechceme své odlišnosti připustit. Tak jako se ale navzájem lišíme třeba chůzí nebo výškou postavy, lišíme se bohužel i cítěním a pohledem na svět. A to nemůžeme změnit jen tak ze dne na den, ať chceme sebevíc. Kdo se pokouší napravit věci silou, ten většinou jen způsobí další malér.
    • Haruki Murakami: Norské dřevo. Praha: Odeon, 2015. Str. 93


⭐⭐⭐⭐⭐

Pomáhám každému občanovi najít si zaměstnání, které ho naplňuje. Samozřejmě jen málo prací je opravdu nezbytných, protože je všechny mohou zastat stroje – ale pro nekonfliktní společnost je iluze smyslu důležitá.
    • Neal Shusterman: Nimbus. Praha: Yoli, 2019. Str. 107


⭐⭐⭐⭐⭐


Ricciardi se zamyslel nad tím, že láska možná způsobila více obětí než válka. Tedy vlastně bez možná.
    • Maurizio de Giovanni: Den zesnulých. Praha: Epocha, 2019. Str. 12


⭐⭐⭐⭐⭐


Kolem metra se ochomýtalo víc lidí. Sklopil hlavu k zemi. Nechtěl pohledem zavadit o nikoho kolem sebe. Vlastně neměl lidi rád. Nuceným rozhovorům a vůbec kontaktu s cizími se vyhýbal, jak nejlépe svedl. Neznal nic děsivějšího než povídání si o ničem, předstírání zájmu, příval zbytečných slov.
    • Kateřina Šardická: Zmizení Sáry Lindertové. Praha: Fragment, 2019. Str. 322


⭐⭐⭐⭐⭐


…snést sebe sama může být ta nejtěžší věc ve vesmíru.“
    • Frank Herbert: Spasitel Duny. Praha: Baronet, 2019. Str. 100


⭐⭐⭐⭐⭐


Během svého života jsem se naučil především jednu věc, a to, že žádný člověk nemůže dosáhnout vrcholu svých možností bez lásky druhých. Nejsme dělaní na to, abychom byli sami, Šeherezádo. Čím víc člověk odstrkuje ostatní pryč, tím jasnější je, že právě on nejvíc potřebuje lásku.
    • Renée Ahdieh: Pomsta a rozbřesk. Praha: CooBoo, 2016. Str. 146-147


⭐⭐⭐⭐⭐


To bude pro dnešek vše. Zaujal vás některý z citátů? A vypisujete si citáty i vy sami, pokud vás nějaký v knize zaujme? :-)
Joli


Žádné komentáře:

Okomentovat