neděle 25. srpna 2019

Kam zajít, pokud jste knihomol a letíte do Paříže

Zdravím!

Dnešním článkem bych ráda navázala na text "Tipy na knihy, které se odehrávají v Paříži", který jsem zde publikovala předevčírem. Dnes bych se ráda věnovala tomu, kam všude se v Paříži dá zajít, pokud jste knihomol a zajímají vás místa, která se nějakým způsobem vztahují ke knihám a literatuře obecně. Uveřejním zde místa, která jsem sama navštívila a která vám s čistým svědomím a s radostí mohu doporučit.

KNIHKUPECTVÍ:



Shakespeare & Company

na jaké adrese: 37 Rue de la Bûcherie; knihkupectví se nachází ve 5. pařížském obvodu nedaleko katedrály Notre-Dame; dá se odsud dojít k San Francisco Book company a The Red Wheelbarrow (viz níže)
moje dojmy: Shakespeare & Co. je turisticky oblíbené místo, takže je zde třeba počítat s větším počtem lidí. Menší prostor je třeba čekat i proto, že uličky, kterými procházíte, jsou trochu užší. Ale pro knihomola je to místo jako dělané, protože na knihy, především anglické, budete narážet doslova na každém rohu. Jaj!
Knihkupectví zabírá více pater a může působit možná trochu přeplácaně, až klaustrofobně, ale myslím, že knihomolům zde bude dobře. Dá se zde strávit hodně času, pokud si chcete knihy prohlédnout detailněji. Je jich zde opravdu hodně a za celkem ucházející cenu. V přepočtu na koruny se to podobá našim cenám. Toto místo rozhodně mohu doporučit. Mínusem je sice stísněnější prostor a dost lidí, ale plusem je rozhodně rozmanitý výběr, přijatelné ceny a příjemná atmosféra. A pokud umíte francouzsky stejně jako já - čili absolutně vůbec, plusem pro vás bude fakt, že obsluha na pokladně hovoří anglicky. Řekla bych, že pro knihomola je návštěva tohoto místa je skoro povinnost. O:-)


San Francisco Books company

na jaké adrese: 17 Rue Monsieur le Prince; knihkupectví se nachází ve 6. pařížském obvodu, poblíž Lucemburské zahrady; dá se odsud dojít k Shakespeare & Co. a The Red Wheelbarrow (viz níže)
mé dojmy: San Francisco Books co. na mne působilo velmi útulným dojmem, a ačkoliv i zde byly podobně úzké uličky a narvané regály jako v Shakespeare & Co., markantní rozdíl byl v tom, že v SFBc nebyli vůbec žádní lidé.
Vedle nových knih se zde objevují i knihy již použité, které jsou pak samozřejmě za sníženou cenu. To je dozajista vhodné pro kohokoliv, kdo si nemůže koupit knihy za plné ceny. Hned vedle nového svazku najdete často i použitý, antikvární výtisk, a je na vás, co si vyberete.
Antikvariáty, které známe u nás v Čechách, se v Paříži úplně nevyskytují, a řeší to právě tímto způsobem, kde se v běžném knihkupectví nachází nové výtisky spolu s těmi použitými.
Výběr v San Francisco Books company je opět obrovský a cenově se mi knihy opět zdály vcelku přístupné. U pokladny byl velmi příjemný prodavač a celková atmosféra místa se mi líbila - útulné, příjemné místo, byť může působit trochu stísněněji. Ale protože jsme tam byli zrovna sami jako jediní zákazníci, vůbec to nevadilo.




The Red Wheelbarrow

na jaké adrese: 9 Rue de Médicis; knihkupectví se nachází v 6. pařížském obvodu poblíž Lucemburské zahrady; dá se odsud dojít k San Francisco Books Company a Shakespeare & Company
mé dojmy: Knihkupectví The Red Wheelbarrow je velmi maličké a hodně roztomilé místo, které nabízí sice velmi malý výběr knih, jež si můžete prohlédnout na místě, ale já se tam cítila velmi dobře.
Tento obchod nabízí výhradně anglicky psané knihy, jak již napovídá markýza nad vchodem. Nic jsem si tu nakonec nevybrala, takže nemohu úplně poreferovat o cenách, ale obchůdek je to velmi útulný, je to vlastně jen jedna místnůstka a minimálně za návštěvu toto místo určitě stojí - protože je to prostě tak moc roztomilé.



W. H. Smith

na jaké adrese: 248 Rue de Rivoli; knihkupectví se nachází v 1. pařížském obvodu naproti Tuilerieským zahradám, poblíž náměstí Concorde; dá se odsud dojít ke knihkupectví Galignani (viz níže)
moje dojmy: Knihkupectví W. H. Smith se nachází na poněkud rušné ulici, takže se dalo počítat s tím, že i zde bude více lidí. Nepřišlo mi to ale tolik patrné (ve srovnání s Shakespearem), protože toto knihkupectví se nachází ve větších, vzdušnějších prostorech.
Také se mi zdá, že W. H. Smith asi není tak velkou turisticky lákavou lokací, jako je třeba Shakespeare & Company. Co se týká výběru knih, W. H. Smith nabízí tituly především v angličtině. Na svých webovkách se toto knihkupectví dokonce prezentuje jako největší anglicky zaměřené knihkupectví v Paříži od r. 1903. Žánrově je to opět rozmanitý obchod, takže pravděpodobnost, že si zde něco vyberete, je velká. Cenově se mi zdá toto knihkupectví podobné jako Shakespeare. Takovým sympatickým bonusem navíc je to, že součástí W. H. Smith je i příjemně vypadající čajovna. Tu jsem sice sama nevyzkoušela, ale prostory působily útulně.




Galignani

na jaké adrese: 224 Rue de Rivoli; knihkupectví se nachází v 1. pařížském obvodu naproti Tuilerieským zahradám; dá se odsud dojít k W. H. Smith
mé dojmy: Knihkupectví Galignani se také řadí mezi ty větší obchody, co se týká ploch, na kterých se nachází. Místo je to prostorné a nabízí knihy jak ve francouzštině, tak i v angličtině. Žánrově se opět nijak nespecializuje, najdete tu od všeho něco.
Prostředí obchodu se mi zdálo opět příjemné a takovým milým bonusem pak bylo to, že v sekci s anglickými knihami byla umístěna dvě kožená křesla, která sice byla již poněkud opotřebená, ale bylo možné se na ně posadit a prolistovat si knihy, které si člověk chce prohlédnout před případným nákupem. Knihkupectví mi připadalo sice trošku méně útulné, ale zato prostorné a velmi elegantní.
Sama jsem si zde nic nevybrala, ale asi to bylo dáno tím, že do Galignaniho jsme dorazili jako do posledního knihkupectví a vše, co jsme měla tak zhruba vyhlídnuté, jsem si koupila už dříve a jinde. Ale výběr tu byl pěkný a opět rozmanitý. Je však potřeba počítat s tím, že anglických knih tu bylo trochu méně, jelikož tu byla řada regálů i s knihami ve francouzštině.



Gibert Joseph

na jaké adrese: toto knihkupectví má v Paříží mnoho poboček, my jsme byli na adrese 26, boulevard Saint Michel; tato pobočka se nachází v 6. pařížském obvodu, zhruba na půl cesty mezi Lucemburskou zahradou a Notre-Dame
mé dojmy: Tato pobočka nacházející se na Saint-Michel je všech v rámci tohoto řetězce největší. Jedná se o dvě budovy (resp. dvě pobočky hned vedle sebe), kdy v jedné prodávají knihy (knihkupectví zde zabírá pět pater) a v té přes ulici vedle se zase zaměřují na papírnictví a kancelářské potřeby (asi dvě nebo tři patra).
Co se knihkupectví týká, nabízí obrovské množství knih, především tedy ve francouzštině, ale najdete tu i pár regálů s knihami v angličtině. Žánry tu jsou zastoupeny snad asi všechny, včetně odborné a populárně naučné literatury. Zkuste si představit takový náš Luxor, ale ve francouzské verzi. Pro frankofonně změřené knihomoly hotový ráj.
Zde jsme asi také narazili na největší počet zákazníků a vzhledem k rozlehlosti místa se asi nedá hovořit o nějaké útulnosti. Obchod nicméně působí velmi moderně a rozhodně se může pyšnit obrovským výběrem titulů. Zde jsme hledali jeden konkrétní titul, který jsme bohužel nenašli (sbírám Máchův Máj a chtěla jsem překlad do francouzštiny, tak jsme to zkoušeli hledat tady). Bohužel jsme to tu nenašli, ale ujala se nás velmi příjemná a ochotná prodavačka, která nám hned nabídla, že nám knihu objedná. To jsme nakonec nevyužili, protože by to nedorazilo včas (vzhledem k mému blížícímu se odjezdu), ale bylo to milé a profesionální gesto, což jsem ocenila.


OSTATNÍ:





Lucemburská zahrada

na jaké adrese: park v 6. pařížském obvodu, cca na půl cesty mezi Boulevard de Montparnasse z jedné strany a Boulevard Saint-German ze strany druhé
proč sem zajít: Lucemburská zahrada je veřejným parkem rozkládajícím se okolo Lucemburského paláce, v němž v současné době sídlí francouzský senát. Jde o poměrně rozlehlý park, který slouží řadě účelům. Lidé ho využívají k odpočinku (spousta laviček, kde se dá posedět), ke sportování, k procházkám, ale své si tu najdou i milovníci umění. Po zahradě jsou různě rozesety sochy a busty významných umělců, včetně spisovatelů. Při procházce zahradou jsme zde objevili George Sandovou, Paula Verlaina, Stendhala či Stefana Zweiga. Pokud vás tedy zajímá sochařské umění a rádi byste to spojili s příjemnou procházkou či byste si chtěli na chvilku někde sednout a odpočinout si, Lucemburská zahrada je jistě vhodné místo.



Hřbitov Montparnasse

na jaké adrese: 3 Boulevard Edgar Quinet, hřbitov se nachází ve 14. pařížském obvodu
proč sem zajít: Ač se hřbitov může zdát jako hodně morbidní místo k návštěvě, i zde se dá najít pár zajímavých věcí k vidění. Ze své podstaty je to snadno odvoditelné - najdete zde místo odpočinku několika slavných umělců (nejen spisovatelů, samozřejmě). V Paříži se nachází několik hřbitovů, kde jsou pochovány různé významné osobnosti - my se šli podívat na Montparnasse. Hledat zde konkrétní náhrobky se v určitých bodech ukázalo jako problém (nenašli jsme vše, co jsme hledali). Nicméně pokud by vás hřbitov Montparnasse zajímal blíže z hlediska spisovatelů, lze tu najít náhrobky např. Samuela Becketta, Jeana-Paula Sartra a Simone de Beauvoire (mají společný hrob), Charlese Baudelaira (ten tu má kromě hrobu i cenotaf), Guye de Maupassanta, Tristana Tzary nebo Eugena Ionesca.




Maison de Balzac (Balzacův dům)

na jaké adrese: 47 Rue Raynouard; Balzacův dům se nachází v 16. pařížském obvodu
proč sem zajít: Jak už tak trochu napovídá název, jedná se o dům, v němž bydlel spisovatel Honoré de Balzac, který zde mj. sepsal většinu svazků ze svého rozsáhlého cyklu Lidská komedie. V současné době se zde nachází muzeum zasvěcené jeho životu a dílu. Pokud máte rádi klasickou literaturu a zajímá vás život tohoto autora, určitě návštěvu jeho muzea mohu doporučit. K vidění jsou zde jednak místnosti, které obýval, a předměty, které užíval, ale také tu je třeba místnost zaměřená na genealogii části postav z cyklu Lidská komedie. Zajímavostí místa je to, že zde Balzac bydlel údajně pod pseudonymem, aby unikl svým věřitelům (měl proto připravené i zadní dveře domu, kterými odcházel, pokud ho věřitelé našli a zaklepali mu u hlavního vchodu...).



Bibliothèque nationale de France (BnF), neboli Francouzská národní knihovna

na jaké adrese: knihovna sídlí na několika místech, my jsme byli v ústřední budově s názvem Tolbiac nacházející se ve 13. obvodu; adresa je Quai François Mauriac
proč sem zajít: Kromě toho, že je to národní knihovna a je zajímavá už jen ze své podstaty, mně přišla zajímavá i tím svým tvarem připomínajícím čtyři otevřené knihy. My jsme do knihovny zašli především proto, že se zde zrovna nacházela zajímavá výstava zaměřená na vědu. Pokud si koupíte jednorázový lístek na vstup do knihovny, můžete si jít prohlídnout nejen výstavu, která v knihovně zrovna probíhá, ale můžete si jít prohlédnout i některé studovny s knihami, které knihovna nabízí k vypůjčení svým registrovaným čtenářům.


P. S. Ústřední knihovna je opředena jistou kontroverzí. Ve skleněných věžích jsou umístěny sklady knih, což je ovšem z technického hlediska dost problém - na knihy totiž nesmí svítit přímé slunce z důvodu nebezpečí, že knihy budou poškozeny. To asi panu architektovi nedošlo, když s nápadem skleněných věží přišel. Takže ač je nápad čtyř prosklených věží zajímavý, skleněné zdi jsou zevnitř obložené dřevěnými deskami, které chrání knihy před poničením slunečními paprsky. Z dálky knihovna vyhlíží vcelku pěkně, ale zblízka to vypadá dost zvláštně. To jen tak na okraj, kdybyste si ústřední pobočku knihovny někdy přišli prohlédnout.


To bude pro dnešek vše. K vidění toho je v Paříži samozřejmě mraky a i z pohledu knihomola je tento článek jistě jen zlomkem toho, co knihomolská dušička může vidět a zažít. V Paříži jsem byla jen na pár dní a rozhodně jsem nestihla vidět úplně všechno, co jsem chtěla. Na některá místa nebyl čas a jiné objekty byly zase třeba momentálně nepřístupné (např. z důvodu rekonstrukce). Každopádně i tak doufám, že jsem aspoň někomu mohla svým článkem dát nějaký tip na to, co v Paříži nevynechat. Pokud se do Paříže ještě někdy podívám, ráda se tam zase podívám na některá nová místa, co jsem napoprvé nestihla.

Pokud jste v Paříži už byli, jaké místo byste z knihomolského hlediska doporučili vy? :-)

Joli

Žádné komentáře:

Okomentovat