středa 1. května 2019

Tipy na zamilované knihy

Zdravím všechny!

Jelikož máme dnes 1. května, den zamilovaných, říkala jsem si, že je to vhodná příležitost na to doporučit vám nějaké knihy s tématem lásky. Je sice pravda, že romantické knihy většinou moc nečtu, ale několik jsem jich přeci jen přečetla a některé skutečně stály za to. A o jakých knihách je konkrétně řeč?


Do svého výběru jsem se snažila zařadit různé knihy - ať už je to klasika či současná literatura. Zároveň jsem se snažila zvolit vedle prózy také poezii i drama, a to ideálně tak, aby si každý mohl vybrat podle svého gusta.


KLASIKA

Karel Hynek Mácha - Máj

Myslím, že není třeba tuto báseň blíže představovat – známe ji všichni, většina z nás ji i četla, někteří z nás i opakovaně. A já ji samozřejmě ve výčtu zamilovaných knih nemohla vynechat. Tento literární skvost zbožňuju totiž tak moc, že jsem se před časem rozhodla Máj i sbírat...
Na Máji nejvíce oceňuji Máchovu práci s jazykem. Způsob, jakým skládá jednotlivá slova k sobě, jak tvoří verše, jak si hraje s obrazy, jak pracuje s metaforami, to je prostě skvost. A že v sobě Máj ukrývá tragický příběh lásky, pomsty a zrady – to je už jen třešinka na pomyslném dortu. Máj není ten typ knihy, co by člověk měl rychle přelouskal za několik desítek minut. Naopak přímo vybízí k tomu, aby s ním čtenář strávil delší čas a nořil se do jednotlivých veršů, užíval si je, hrál si s nimi, přemítal si je v hlavě. Takže pokud jste někdo náhodou ještě nečetl, jedině doporučuji!




Jaroslav Vrchlický - Noc na Karlštejně

Je velmi pravděpodobné, že obsah této veselohry budete znát díky stejnojmennému filmovému zpracování. Obsahově film odpovídá původní divadelní předloze Jaroslava Vrchlického, takže pokud vás bavil příběh o lásce, která je tak silná, že i zákon panovníka je obcházen, mohla by vás bavit i tato divadelní hra. Ano, písně Karla Svobody zde budete hledat jen těžko, ale i tak si myslím, že přečíst si tuto knihu má své kouzlo.
Vrchlického jemný humor vtištěný do živých a dynamických rozhovorů se zde skvěle mísí s pasážemi o lásce, které jsou tu šťastné, tu sladkobolné - to, jak si některé postavy stýskají po lásce a po blízkosti milovaných osob. Myslím si, že i v dnešní době může tato hra oslovit současné čtenáře, a to pro svoji jazykovou a obsahovou přístupnost a srozumitelnost. Ač se jedná o dílo cca 130 let staré, jeho téma je stále aktuální.




William Shakespeare - Romeo a Julie

Příběh Romea a Julie je notoricky známý. Dva mladí lidé se do sebe zamilují a jedná se o lásku zakázanou, neboť jejich rodiny proti sobě už celá léta bojují. A až smrt hlavních hrdinů dokáže oba dva rody smířit.
Tato klasika je nesmírně silným příběhem o lásce, zradě, nenávisti a především o síle jména. Jen proto, že Romeo a Julie nesou jména znepřátelených rodů, je jejich láska zakázaná. Shakespeare zde skvěle ztvárňuje sváry na jedné straně, ale zároveň milostné vzplanutí na straně druhé. Bolest rodičů po smrti jejich dětí je zde stejně silná, jako bolest z toho, že láska dvou mladých lidí zde nemůže být 100% naplněna jen proto, že se dvě rodiny mezi sebou nepohodnou. Shakespearova hra s jazykem je naprosto skvostná, ale ještě skvostnější je způsob, jakým autor předává emoce svých postav. Takže i já, cynik, pak u divadelního představení roním slzy...



Romain Rolland - Petr a Lucie

Tato útlá knížka by mohla zaujmout především ty čtenáře, kteří vyhledávají příběhy lásky odehrávající se v průběhu druhé světové války. Petr a Lucie jsou dva mladí lidé, kteří se náhodou setkávají v pařížském metru během bombardování města. Vzniká mezi nimi křehké pouto a právě jeho křehkost je zde v silném kontrastu s krutostmi právě probíhající války.
Na knize se mi nejvíc líbí právě ten silný kontrast, kdy na jedné straně autor klade důraz na nesmyslnost války a její hrůzy, ale zároveň na to, že i ve válečných dobách může vzniknout něco tak čistého a křehkého, jako je vztah mezi Petrem a Lucií. Vztah, který se rodí pomalu a postupně, ale sílí s každým dnem. Autor primárně nepíše srdceryvný příběh, který má na každé stránce dojímat. O to silněji pak ale vyznívá nečekaný závěr, který bere za srdce a šokuje. Autor jde v mnoha pasážích až na dřeň, pečlivě volí slova a jediná věta zde není zbytečná.




Jan Otčenášek - Romeo, Julie a tma

I kniha Romeo, Julie a tma se odehrává v době druhé světové války, tentokrát v Praze. Autor zde zpracovává téma holocaustu, resp. téma schovávání Židů před nacisty. Pavel je mladý student, který při své procházce po městě narazí na mladou dívku Hanu. Setkání je zprvu rozpačité, ale vede k nebezpečnému, přesto odvážnému činu - Pavel schovává Hanu před světem u nich doma. Hana je totiž Židovka, která se rozhodla nepodstoupit transport do koncentračního tábora.
Romeo, Julie a tma je velmi citlivě napsaný, ale přesto velmi silný příběh dvou mladých lidí, jejichž existenci přímo či nepřímo ohrožuje válka a Hitlerovo brojení proti židovskému obyvatelstvu. Jejich láska je zpočátku křehká, ale pomalu se prohlubuje. O to těžší je dávat najevo city a skrývat se před okolím, když nevíte, kdo z okolí vás sleduje. Otčenášek píše krásným, prozaickým jazykem, který je však snadno srozumitelný i méně náročnému čtenářstvu.



Alois Jirásek - Filozofská historie

Byť zrovna Alois Jirásek není mezi současnými čtenáři zase tolik oblíbený, aby se k němu lidé vraceli i mimo "povinnou literaturu", stejně jsem si dovolila ho na svůj seznam zařadit. Respektive jeho příběh Filozofská historie. Jedná se totiž o velmi milý, příjemný, místy lehce naivní, ale přesto kouzelný příběh o lásce mladých lidí - studentů vysoké školy a litomyšlských dívek.
Osobně řadím Filozofskou historii mezi své nejoblíbenější knihy vůbec. Příběhy jednotlivých postav mne velmi dojímají a ráda s hrdiny prožívám útrapy i radosti jejich prvních lásek, ale také mne baví ta mladická dravost, s níž jdou studenti do boje na pomoc Praze ohrožované revolucí. Jazykově je kniha možná trošinku náročnější, jelikož je psaná poněkud archaičtěji, ale přesto je srozumitelná. Ačkoliv ani já Jiráskovi zrovna moc neholduji, Filozofskou historii si čtu ráda a opakovaně.



SOUČASNÁ LITERATURA

Theo Addair - Muffin a čaj

Daniel a Kit jsou studenti střední školy a spolu s ostatními spolužáky žijí na koleji. Oba se ale od ostatních dost liší. Liší se i mezi sebou samými a asi by se nikdy nezačali spolu bavit, kdyby nebylo literární soutěže, které se mají společně zúčastnit. Vztah, zprvu rozpačitý, se ale s každým přibývajícím dnem čím dál víc prohlubuje.
Muffin a čaj je romantický příběh z pera mladého českého autora, který si získal velkou pozornost mezi čtenáři. I já se řadím mezi nadšence, kterým tato kniha uhranula. Tento román, byť v sobě zahrnuje pár temnějších pasáží, je jinak příjemným milým pohlazením po duši. Autor skvěle spojil příběh dvou chlapců-studentů s některými filozoficky laděnými pasážemi, které nutí k zamyšlení. Neváhám tvrdit, že se tato kniha může směle měřit se zahraničními díly stejného žánru a nebude na tom v hodnocení vůbec špatně. Pokud vás lákají YA příběhy, které jsou o lásce a zabývají se LGBT tématikou, toto mohu rozhodně doporučit.



Becky Albertalli - Probuzení Simona Spiera

Simon Spier je středoškolák, který se na školním portálu seznámí s klukem, co si říká Blue. Po nějaké době se mezi kluky pomalu vytváří křehké pouto začínající lásky. Situace se komplikuje, když se Simon jednou zapomene odhlásit ze školního počítače a jeden ze spolužáků ho začne vydírat, že přede všemi odhalí jeho orientaci, když Simon nesplní všechny vyděračovy požadavky…
Román balancuje na hraně drsného úzkostného příběhu, kdy se řeší šikana a vyrovnávání se s vlastní orientací, a roztomilého příběhu, kdy sledujeme rozvíjející se vztah Simona a Bluea. Autorčin styl psaní je neuvěřitelně lehký a velmi plynulý. A i když zde řešíme nelehké téma šikany, Becky Albertalli to dokázala napsat s naprostou grácií a elegancí sobě vlastní, že se kniha vlastně nakonec čte úplně sama. I tento příběh je určen hlavně lidem, kdo rádi čtou příběhy pro mladé a zajímají se o téma LGBT.



Benjamin Alíre Sáenz - Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru

Aristoteles a Dante jsou dva outsideři, kteří se zcela náhodou potkávají u bazénu a dávají se do řeči. Z nenápadného rozhovoru ale postupně vzniká silné přátelství, které pro oba dva chlapce znamená jistý průlom v životě. Otázka ale je, zda jsou Ari a Dante připraveni přijmout pravdu o sobě a nechat své stále se prohlubující city k sobě nadále rozvíjet.
Tento příběh jsem původně ani nechtěla číst, ale nakonec jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou. Šlo o skvostně sepsaný příběh dvou chlapců, kteří zpočátku ani nenaznačovali jakékoliv předpoklady k tomu, že by z nich měl někdy být pár. Oba jsou absolutně odlišní a jejich přátelství je dost neobvyklé. Přesto si oba k sobě tu cestu dokázali najít. Cesta to byla skutečně strastiplná, obestavěná řadou překážek, ale stálo to za to. Opět mohu doporučit všem, kdo mají rádi příběhy pro mladší čtenáře a hledají v knihách téma LGBT.


John Green - Hvězdy nám nepřály

O příběhu Hazel Grace a Augusta asi slyšela spousta z vás, ale já si tento příběh dovolím znovu připomenout. Myslím si, že si totiž zaslouží být v tomto výčtu. Jedná se o příběh dvou mladých lidí, jejich lásky a náročného boje s rakovinou. Příběh je psaný původně pro mladé lidi a tomu také odpovídá i styl psaní, ale věřím, že i dospělý člověk si z knihy může odnést to své.
Přesah této knihy vidím v tom, že postavy - byť bojují se svými zdravotními problémy - se snaží dávat svému životu další smysl. Aby se jejich život netočil jen kolem nemoci, aby oni sami překročili hranice svého onemocnění. Postavy se zde snaží prožívat vše na maximum a ze svého života něco vytěžit, což si myslím, že je do jisté míry inspirující. Autor do knihy zároveň vměstnal řadu zajímavých, trochu filozoficky laděných myšlenek o životě, ale není to nijak násilné. Rozhodně doporučuji!


Jojo Moyes - Než jsem tě poznala (fotka vpravo)

Abych uvedla opět nějaký příběh psaný primárně pro dospělé čtenáře, vybrala jsem knihu Než jsem tě poznala. Věřím, že ani tato kniha nepotřebuje větší představování, neboť tento román, který se dočkal úspěšného filmového zpracování, zaznamenal řadu pozitivních ohlasů.
Kniha je v jedné věci podobná titulu Hvězdy nám nepřály, a to tím, jak zde autorka zpracovává přístup svých postav k životu. Hlavní hrdina Will, který je po nehodě upoután na vozíku, by rád prožíval život naplno, ale nemůže. Zatímco Louise, která se o něho stará, marní svůj život hloupostmi. Tento kontrast Moyesová zpracovala skvěle a čtenář má tak řadu k podnětů k zamyšlení. Kniha je zároveň příběhem o lásce a o tom, jak různě se dá k tématu lásky přistupovat. Přitom však román nebyl v tomto ohledu povrchní nebo plytký. Jedná se o silný příběh lidí, kteří si navzájem ovlivní život a změní svůj pohled na svět. Je to velmi silné a hodně dojemné, emotivní čtení.



Tillie Cole - Tisíc polibků

Nyní se vraťme zpět do světa young adult. Tisíc polibků je milý, dojemný příběh dvou teenagerů Runea a Poppy. Ti se znají již od dětství a není překvapením, že se z nich stane pár. Když je Rune donucen se odstěhovat mimo zemi, není to snadné. Po návratu ho ale čeká rána ještě větší - Poppy je vážně nemocná a zbývá jí jen několik týdnů života. Jak se s tím dá vůbec vyrovnat?
Nejsem zrovna ten typ čtenáře, co by u knih brečel, ale této knize se to povedlo. Autorka přináší velmi citlivě napsaný silný příběh o lásce, která překonává i ty nejtěžší překážky. O tom, jak je mladý člověk je nucen předčasně dospět, aby se mohl poprat s tak těžkým tématem, jako vážné onemocnění blízkého. Autorka skvěle vypracovala psychologii postav a celkově je kniha napsaná velmi jemným, poetickým jazykem. I když se zabývá těžkým tématem, čte se velmi zlehka a snadno. Určitě doporučuji!



Pauline Simmonsová - Mědený jezdec

Nyní tu mám zase tip na jeden příběh pro dospělé čtenáře, a to příběh odehrávající se v době druhé světové války za obléhání Leningradu. Taťána je mladá žena, která se svojí rodinou žije v Leningradu a musí snášet všechny útrapy, které přináší válka. Hlad, zima, strach. Přežívá jen díky své obrovské vůli a také díky svým citům, které chová k Alexandrovi - ruskému vojákovi, který jako jeden z mnoha má za úkol chránit město.
Jedná se o velmi silný příběh plný válečných krutostí, ale také plný lásky, vášně a odvahy, kterou postavy musí prokázat, aby přežily. Kniha je opět v tomto ohledu velmi kontrastní. O to silněji zde ale vyznívá vztah Táni a Alexandra - jejich láska naráží na mnohé překážky - ať už z důvodů válečných, nebo z důvodů nepřejících lidí. Autorčinou silnou stránkou je sugestivní popis celé té atmosféry té doby, kdy se kniha odehrává, ale také psychologie postav. Tato kniha rozhodně stojí za přečtení.


Nicola Yoonová - Všechno, úplně všechno

Teď zase zpět k young adult. Všechno, úplně všechno je příběh mladé dívky Madeline, která trpí tak silnou alergií, že nemůže ven - je totiž alergická takřka na vše. Její svět se ale změní, když se do vedlejšího domu nastěhují noví sousedé. Na Madeline tak čeká nelehké období - první láska a také těžké chvíle zaplněné jedinou, zásadní otázkou: jak být s člověkem, kterého milujete, ale na kterého jste zároveň alergičtí?
Příběh je vyprávěný z pohledu Madeline, skrze její deník. Byť hrdinku poznáme zblízka, získáváme tím ale jen jeden úhel pohledu. O to nečekanější je pak velmi překvapující konec. Autorka do příběhu zakomponovala řadu vedlejších dějových linek, které ale zprvu nejsou patrné a vyznívají až na konci. To, co se na začátku zdá jako jednoduchý příběh o dvou zamilovaných teenagerech, se pak přerodí do zajímavého silného rodinného dramatu.



Daniel Glattauer - Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna

Dvojromán Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna je nezvyklým příběhem dvou lidí, kteří se seznámí prostřednictvím e-mailu. Emmi chce zrušit předplatné časopisu, ale svůj e-mail omylem pošle na špatnou adresu. Seznamuje se tak s Leem, s nímž si začne psát. Vzniká mezi nimi hodně zvláštní přátelství, které se postupně rozrůstá v silný, dynamický, vášnivý vztah, který je nelehké ukočírovat. A oni vlastně ani nechtějí.
Autor zde skvěle ukazuje, že příběh se dá vystavět i jen pomocí e-mailů, ale zároveň rozvádí velmi zajímavou otázku: je vůbec možné najít vztah online bez toho, aby se lidé nejdříve viděli? Leo a Emmi si nejdříve jen píší a trvá to hodně dlouho, než se setkají tváří v tváří. Jejich e-mailová korespondence je hodně živá, dojímavá, vtipná a hlavně skvěle napsaná. Autora obdivuji za to, jak věrohodně dokázal zvládnout obě strany - ženskou i mužskou. Pokud vás láká neobvyklý příběh o lásce psaný pouze v e-mailech, u kterého se budete bavit, mohu tuto knihu jedině doporučit.



Co vy? Slavíte nějak "1. máj - lásky čas"? A četli jste některou z výše zmíněných knih? Líbila se vám? Určitě dejte vědět do komentářů, budu ráda. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat