úterý 3. července 2018

Knihy mého dětství

Jelikož o víkendu začaly dětem a učitelům letní prázdniny, rozhodla jsem se nostalgicky zavzpomínat na své dětství. Na dobu, kdy jsme měli všichni přes léto dva měsíce volna a mohli se oddávat letním radovánkám. V mém případě šlo hlavně o mé milované knihy. V dnešním článku bych vám tak ráda představila několik titulů, které mám spjaté se svým mládím a již jejich název na mne křičí "léto". Jde o knihy, které jsou primárně určené dětem a mládeži. A kdo ví, třeba tu dnes zavzpomínáte se mnou či si najdete nějakou inspiraci pro sebe, nebo své vlastní děti. Jelikož jsem však již nějaký ten pátek stará, počítejte s tím, že nepůjde o žádné novinky, ale o tituly trochu staršího data. Každopádně i tak vám přeji příjemné čtení. 📚🌞


Bohuslav Březovský - Tajemný hrad Svojanov
Praha, Československý spisovatel, 1969
O čem to je: Tajemný hrad Svojanov je prázdninovým čtením spíše pro mladší čtenáře. Děj se odehrává na hradě Svojanově a hlavní hrdina, František Povídálek, vypráví o dobrodružstvích, které zde zažil během jednoho léta. Potkáte se s jeho kamarády, ale hlavně s tajemnými bytostmi žijícími na hradě a jeho okolí - od strašidel, hastrmana, baby Kalafuny, přes bezhlavého holiče až po jezinky, skřítky a jednoho hodného obra. Jsou jeho vyprávění pravdivá, nebo jde o smyšlenku?
Proč bych to doporučila: Jednak se kniha odehrává o prázdninách, což si o přečtení v létě přímo říká, ale především - autor má úžasnou představivost a skvělý vypravěčský um, který z všech těch fantaskních bytostí, co se zde vyskytují, dělá skutečně živé, uvěřitelné postavy. A to tak věrohodně, že si až přejete, aby tyto bytosti opravdu žily v našem světě. Je to milé, odpočinkové čtení, které zvládne i mladší čtenář. Vydání, které zmiňuji výše, je navíc obohaceno o překrásné ilustrace, které celý příběh posouvají dál a vylepšují ho o další rozměr.

Markéta Zinnerová - Kde padají hvězdy
Praha: Albatros, 1997
O čem to je: Kniha vypráví příběh skupiny dětí, které spolu tráví několik týdnů v dětské ozdravovně. Přátelství, nepřátelství, závist, legrace, trápení, strach, smích, slzy. To vše se dotýká každého z jednotlivých aktérů. Příběh je vyprávěn z pohledu Lojzy, mladého a nadějného žokeje, který se přijel do Posledníků léčit s astmatem. Krom nových přátel se tu setkává i se svou "starou" kamarádkou Kristýnou, která bydlí nedaleko. Objevuje se tu ale i Sandra, s níž si Lojza nepadne do oka hned první den, a otevřené nepřátelství na sebe nenechá dlouho čekat.
Proč bych to doporučila: Markéta Zinnerová je rozenou vypravěčkou. Její postavy jsou vykreslené s naprostou přesvědčivostí. Chovají se a mluví úměrně svému věku a to já velmi pozitivně kvituji - když se děti chovají jako děti. Ne každý dospělý to umí dost dobře vystihnout, ale Zinnerové se to povedlo na výbornou. Příběh je velmi čtivý, rychle to ubíhá. Autorka sem zakomponovala i jisté tajemství, a to v souvislosti s Kristýnou. Kdo jsou ti tajemní muži, co se motají kolem ní a jejího otce? Zinnerová skvěle představila dětský svět takový, jaký je. Reálný - s úspěchy i neúspěchy, s radostmi i zklamáními. A přitom je to velmi lehce napsané a velmi čtivé.

Jaroslav Foglar - Dobrodružství v temných uličkách
Praha: Olympia, 1991
O čem to je: Kniha Dobrodružství v temných uličkách je souborným vydání tří příběhů – Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Jedná se o příběhy klubu Rychlých šípů, které na sebe volně navazují. Rychlé šípy se řízením osudu přimotají k bouřlivým událostem spojenými s Janem Tleskačem, ježkem v kleci a s Vonty žijícími ve tajemných Stínadlech – těmi Vonty, jejichž život je opředen tolika tajemstvími. Kdo to byl Jan Tleskač? Co skrýval? Jak se dostal do Stínadel? A jak vzniklo vontské hnutí? Co se to ve Stínadlech děje?
Proč bych to doporučila: Tyto příběhy se vyznačují hlavně napínavým dějem, tajemnou atmosférou a svižným stylem psaní, který vás rychle vtáhne do děje. Hlavně ve spojení s Vonty a historií Stínadel se to tajemno prohlubuje nejvíc. Foglar rozhodně umí udržet pozornost tím, jak jednotlivé příběhy graduje, a zároveň máte při čtení pocit, jako byste byli jednou z postav. Je to čtivé, napínavé, tajemné a plné dobrodružství a akce, která nenudí. Foglar hodně klade důraz na morálku - čest, odvaha, loajálnost jsou zde důležitými atributy. Ale pominete-li mirkodušínovské mravokárné poučky, které ne každému musí sednout, je to rozhodně skvělé čtení.

Josef Lada - Kocour Mikeš
Praha: Albatros, 1978
O čem to je: Pepík ševců měl kocourka Mikeše a toho naučil mluvit, aby si měl s kým po večerech na peci popovídat. Mikeš pak s dětmi z vesnice (ale také s čuníkem Pašíkem a kozlem Bobešem) zažívá nejedno veselé dobrodružství.
Proč bych to doporučila: Domnívám se, že Mikeše asi četla v dětství většina z nás, takže jen stručně: Je to milé, kouzelné, veselé a vtipné čtení. Ale i mezi těmi vtipnými a veselými pasážemi dokázal Lada vměstnat hořkosladké útrpné pasáže, jak se Mikeš vydal do světa, když babičce rozbil krajáč. K životu to patří a je dobře, že nás o to autor neochudil. Ale protože je to pohádka pro děti, vrací se Lada znovu k veselým vyprávěním a člověk se může tím krásným, idylickým světem potěšit i nadále. A ty překrásné ilustrace! No řekněte, kdo byste nechtěl mít doma mluvícího kocourka? :-)

Karen McCombie - série Alice: Alice a Dóóóst dobrá rodinka
Praha: Fragment, 2003
O čem to je: Alice a Dóóóst dobrá rodinka je prvním dílem ze série o 13leté dívce Alici, která se svou rodinou žije v Londýně. S rodinou, která ale není úplná - maminka se před lety rozhodla odcestovat a zatím se ještě nevrátila. Alice se jí tak rozhodla psát dlouhé dopisy, v nichž popisuje každodenní život celé rodiny. V naději, že se maminka jednou vrátí a vše si přečte. Jeden dopis = jedna kniha. Co všechno Alice, její sourozenci a kamarádky prožívají?
Proč bych to doporučila: Kniha je určena především pro dívky kolem 13 let, ale já si je ráda přečtu i v dospělosti. Vyprávění je "správně ulítlé", z pohledu čerstvé puberťačky, která žije svůj obyčejně neobyčejný život v lehce podivínské rodině a se spoustou zvířat. Baví mne celý koncept této série, kdy Alice bere vyprávění jako dopisy své mamince, která jí očividně chybí. A nejen jí. Skvělé je, že krom těch každodenních událostí se v každé knize série dozvídáme nějaký střípek z minulosti a zjišťujeme, proč se maminka vlastně rozhodla odjet. První díl Dóóóst dobrá rodinka je pak povedeným úvodem, kdy se postupně seznamujeme s hlavními postavami série. Je to svižné, rychlé a vtipné čtení. Je to dost odlehčené a zábavné, byť s lehkým náznakem smutku, když se osvětlují detaily kolem maminky. Ale i tak to moc doporučuju. Na léto jako stvořené. Byť má celá série asi 15 dílů, dá se to přečíst během jednoho měsíce.

Astrid Lindgren - Děti z Bullerbynu
Praha: Albatros, 1962
O čem to je: Bullerbyn je malinká vesnička ve Švédsku, v níž žijí pouze tři rodiny a dohromady šest dětí, které spolu tráví čas. Jde o milou mozaikou příběhů šestice sourozenců/kamarádů, s nimiž prožíváme různá dobrodružství, hry, radosti i starosti.
Proč bych to doporučila: Děti z Bullerbynu jsou příjemným čtivem zobrazujícím krásné, idylické prostředí s idylickým dětstvím a všem radostmi, které s tím jsou spjaté. Jde o skvělý únik do idylického světa, kde se člověk cítí příjemně, bezpečně a rád by byl toho součástí. Vydání, které mám doma, je navíc obohaceno o překrásné ilustrace Heleny Zmatlíkové, bez nichž si knihu vůbec nedovedu představit. Je to zábavné, milé, kouzelné, čtivé a tak nějak to působí jako z úplně jiného světa.



A co vy? Máte také nějakou knihu úzce spjatou s létem, ať už dětskou či "dospělou"? Pochlubte se. :-)
P.S. Přiznám se, že když jsem dávala dohromady tenhle článek, měla jsem sto chutí si všechny zmíněné knížky znovu přečíst. Taky se vám to stává, když nostalgicky vzpomínáte na nějaké knihy? 😂

2 komentáře:

  1. ...za mě Povídky s tajemstvím od Evy Kačírkové...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuju za komentář. :-) Povídky z tajemstvím bohužel neznám, ale zkusím se po tom poohlédnout v knihovně a aspoň si to prolistovat. Díky za tip! :-)

      Vymazat