neděle 24. června 2018

RECENZE: Justin Richards - Doctor Who: Silueta

Název: Doctor Who: Silueta
Název v originále: Doctor Who: Silhouette
Autor: Justin Richards
Série: Doctor Who
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 225

Silueta je další knihou s řady příběhů o tajemném mimozemšťanovi Doctorovi, který vyšel v češtině. A já jako fanoušek tohoto fenoménu jsem si Siluetu nemohla nechat ujít. Jak se mi tato kniha líbila? To si budete moci přečíst v mé dnešní recenzi.

Kniha Justina Richardse nás zavádí do doby 19. století, konkrétně do viktoriánského Londýna. Městem obchází tajemný stín a každý, kdo ho potká, zemře velmi nepříjemnou a bolestivou smrtí. Jak se zdá – všechny oběti se před svou smrtí zúčastnily Karnevalu kuriozit. Co tam však tito lidé viděli? Co měli tito lidé společného? A jak s tím souvisí tajemná žena Silueta a bohatý podnikatel Orestes Milton? Tyto otázky se snaží zodpovědět Doctor a jeho společnice Clara.


Další kniha o tajemném mimozemšťanovi, který si říká Doctor. Další kniha, na kterou jsem se hrozně moc těšila. A rozhodně jsem nebyla zklamaná, naopak nadšení ze mě tryskalo ještě dlouho po dočtení. Byla jsem hlavně zvědavá na setkání „nového“ Doctora (Peter Capaldi) a Clary s podivnou trojicí, kterou jsme párkrát potkali v seriálu – s ještěří ženou Madam Vastrou, její pomocnicí a manželkou Jenny Flintovou a Sontaranem jménem Strax, jehož hlava nápadně vypadá jako brambora. A bylo to setkání naprosto úžasné a přesně takové, jak bychom ho čekali v seriálovém zpracování.

Oproti předchozí knize o Doctorovi (Dalecká generace), která mne zas tak neoslovila, vnímám tento příběh jako naprostou pecku a já bych byla víc než šťastná, kdybychom tohle mohli vidět natočené. O to víc mne mrzí, že se toho asi nejspíš nikdy nedočkáme. Nicméně si myslím, že Silueta by neměla minout žádného Whoviana, který si o Doctorovi rád něco přečte.

Richards se s dvanáctým Doctorem popral se ctí, i ostatní postavy byly vykresleny skvěle – hlavně na Straxovi se podle mne nejvíc vyřádil (myšleno v nejlepším slova smyslu) – jako bych ho slyšela s těmi všemi jeho válečně zaměřenými průpovídkami. Příběh je pak napínavý, dynamický, akční, čtivě napsaný a skvěle zapadá do seriálového světa. Navíc se odehrává v zimě, takže může na čtenáře teoreticky působit i jako nějaký vánoční speciál. A jak víme, seriál má vánoční speciály prostě úžasné a tenhle příběh by se vedle těch původních seriálových speciálů skvěle vyjímal. K téhle knize se rozhodně ještě někdy v budoucnu vrátím, protože na mne rozhodně udělala dojem. Jsem prostě nadšená.

Zároveň kladně hodnotím vymyšleného záporného hrdinu a nápad s využíváním emocí jako prostředku, jak manipulovat lidmi a dělat si s nimi, co vás zamane. Což je vlastně celkem děsivá představa, když se nad tím tak zamyslíte. Navíc zpracování příběhu je kvalitní a samotný závěr nabízí odpovědi na vše, co čtenář potřebuje vědět, aby mohl knihu s klidem odložit.

Také bych ráda ocenila skvěle vyvedenou obálku knihy – již obálka samotná dobře navozuje atmosféru, která v knize panuje – mrazivé prostředí Londýna, zajímavé a dobře zpracované postavy, tajemství, karnevalovou zábavu.

Opět těžko říct, zda by tento román dokázal oslovit čtenáře, který nezná seriál. Myslím však, že pro fanoušky Doctora Who je Silueta rozhodně jako dělaná. Skvěle zapadá do světa, jak ho známe z televize, a osobně považuji toto dílo za příjemné zpestření. Kniha je určena převážně fanouškům a těm ji také vřele doporučuji. Dávám 90 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat