pátek 10. srpna 2018

RECENZE: Ted Dekker - Hřbitov pátera Hansena

Název: Hřbitov pátera Hansena
Název v originále: The Priest's Graveyard
Autor: Ted Dekker
Série: -
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2011
Počet stran: 347

Hřbitov pátera Hansena patří mezi ty nejzvláštnější knihy, co jsem zatím četla, a to pro svůj styl psaní. Nebyla to však jediná věc, co mne na knize zaujala. Co dalšího mne na tomto románu bavilo, se můžete dočíst v mé dnešní recenzi.



Reneé Gilmorová je mladá žena, která si toho za krátkou dobu svého života prožila až moc. Na začátku románu ji poznáváme jako závislačku na heroinu, která utíká před svým dealerem Cyrusem, z něhož má obrovský strach. K jejímu štěstí jí do života vstupují postupně dva její osudoví muži. Nejdříve Lamont Myers, který jí pomůže dostat se ze spárů Cyruse a do něhož se během ročního pobytu u něj zamiluje, o něco později pak Danny Hansen – ne zcela obyčejný kněz, který s představou morální nutnosti zabíjí prohnilé lidi a který pomáhá Reneé zjistit, co se stalo s jejím milovaným. Čím víc se ale oba blíží k rozuzlení, tím nebezpečnější a bolestivější to je.



Co se týče hlavní mužské postavy Dannyho Hansena, nutno podotknout, že motiv kněze, který bere spravedlnost do vlastních rukou, není ničím novým. U Dannyho jde však autor poněkud hlouběji – známe jeho motivy, nabízí se nám možnost nahlédnout do jeho myšlenek, a tak má čtenář větší šanci se s ním nějak víc sžít, oblíbit si ho, porozumět mu. Stejně tak u hlavní ženské postavy Reneé víme, čím si zrovna prochází, na co myslí a proč si to to myslí. Nebo snad ne?

Své hodnocení začnu lehce negativně. Trochu jsem měla problém s tím, že se zde střídá vyprávění v první osobě (z pohledu Reneé) a ve třetí osobě (popis toho, co dělá Danny). V některých pasážích mi ty přechody trochu přišly rušivé. Zároveň je to ten typ knihy, z níž jste nadšení, když ji čtete, a samotné čtení vám ubíhá celkem rychle. Ale v momentě, kdy knihu na chvíli odložíte, zjišťujete, že se vám do tohoto příběhu zas tak moc nechce. Jediné, co vás tak může trápit, je otázka, jestli to Danny a Reneé dokážou dotáhnout svoji misi až do samého konce. Neplatí to však pro závěr knihy a já jsem za to neskutečně ráda, že jsem knihu neodložila předčasně jako nedočtenou, protože by to byla chyba. Tudíž rozhodně doporučuji vydržet až do samotného konce, stojí to za to.

Tenhle román je skvělý tím, že autor popisuje děj vskutku přímočaře, takže čtenář má dlouhou dobu bezpečný pocit, že ví, kam vyprávění směřuje. Poslední čtvrtina knihy však nabírá na obrátkách a my poznáváme další úhel pohledu, který příběhu dává zcela nový rozměr. Jestli na mne Dekker něčím udělal dojem, je to ten zvrat na konci knihy, který na celý příběh vrhá úplně jiné světlo. A já jsem z toho nadšená, fascinovaná a unešená. A jsem vděčná, že jsem knihu přelouskala celou. Závěr knihy byl pro mne zcela překvapivý a já jen zírala s otevřenými ústy.

Poslední čtvrtina románu je napsaná tak poutavě, že to člověka vtáhne a nepustí, dokud se neprokouše na poslední stranu. Ač je možné, že někteří čtenáři mohli už tušit z dřívějších náznaků, jaké je rozuzlení, já si ty indicie bůh ví proč nespojila, a tak to pro mne bylo o to větší překvapení a já si ten závěr neskutečně užila.

Ač se asi budu opakovat, celkově vnímám Hřbitov pátera Hansena jako román, u něhož jsem ráda, že jsem ho uprostřed nevzdala a že jsem se mohla seznámit s tímto autorem a jeho stylem psaní. Právě ten jeho styl psaní je na tom tak neobvyklý a svým způsobem přitažlivý a zajímavý. Nakonec dávám 80 % a doporučuju.

Žádné komentáře:

Okomentovat