pondělí 10. února 2020

Nejočekávanější knihy roku 2020

Zdravím!

Stejně jako loni, i letos bych se tu ráda pokusila sestavit krátký seznam knih, které by měly vyjít v letošním roce a na které se neuvěřitelně těším. Samozřejmě, ten celkový počet je trochu větší a můžete ho sledovat průběžně zde. Ale jsou knihy, které pro mne tvoří jakousi špičku toho ledovce. Takové výjimečné tituly, na které se těším o něco víc než na ty ostatní. A o těch bych právě chtěla dnes mluvit.

Pavel Hrdlička - Opatova protivenství
Tato kniha jako jediná z dnešního seznamu už vyšla, a to v lednu. Jedná se o historický román odehrávající se na konci 12. století v Čechách. Důvodem, proč se tato kniha zde objevila, je především osobnost autora Pavla Hrdličky. Od něho jsem již četla jeho sérii historických detektivek s Václavem od Černého koně v hlavní roli. A to je tak perfektní série, že cítím nutkání číst i další autorovy knihy. A tak se v maximální možné míře těším na to, až se pustím i do Opatových protivenství. První ohlasy na knihu sice nejsou zatím moc pozitivní, ale stejně se těším.


Petra Stehlíková - Nasterea
Kdo čtete sérii Naslouchač, tak asi chápete. Nasterea je již třetím dílem fantasy série Naslouchač a to čekání se zdá být nekonečné. Kniha měla vyjít už v loňském roce, ale datum vydání se několikrát posunulo. Podle posledních informací by Nasterea měla vyjít letos v březnu, tak snad už je to termín finální a my se konečně dočkáme. Těším se hlavně na ten svět a na ty postavy, protože oba tyto aspekty jsou autorčinou velmi silnou stránkou!


Scott Reintgen - Nyxia povstává
Když si vezmu, že jsem tuto sérii nechtěla původně číst, tak by možná mohlo být i překvapením, že zrovna třetí díl Nyxie se objevil na mém seznamu nejočekávanějších knih, co mají letos vyjít. Nicméně tato série si mne skutečně podmanila a já se už nemůžu dočkat. Jedná se o sci-fi sérii o cestování vesmírem a kolonizaci jiných planet, a to je prostě moje!


Karen McManus - One of Us Is Next
Autorčinu knihu Jeden z nás lže jsem také původně nechtěla číst, ale teď jsem ráda, že jsem si ji přečetla, protože byla perfektní. No a letos by mělo vyjít pokračování tohoto úžasného young adult thrilleru, a to One of Us Is Next. Autorka umí vytvořit úžasnou, jiskrnou atmosféru a napínat své čtenáře až do konce. Tak jsem moc zvědavá, co si připravila v této novince.


Ruta Sepetys - The Fountains of Silence
Ruta Sepetys je pro mne výjimečná tím, že se zabývá tématy, které jsem ještě v literatuře neviděla, ať už to jsou osudy Litevců během 2. světové války nebo osudy posádky lodi Wilhelm Gustloff. A navíc umí tak nádherně psát, že vás kniha do sebe velmi rychle vtáhne a vy vše intenzivně prožíváte s hrdiny. A proto se těším, až u nás vyjde i autorčina nová kniha The Fountains of Silence, která by se měla odehrávat ve Španělsku v 50. letech za vlády generála Franca. Jsem zvědavá a moc se těším, ohlasy ze zahraničí jsou zatím dost nadšené.


Casey McQuiston - Red, White and Royal Blue
Tuto knihu jsem již měla možnost číst v originále a byl to pro mne naprosto skvostný čtenářský zážitek. Ani jsem to vlastně nečekala. Nicméně faktem je, že tato kniha se zařadila v loňském roce mezi moje TOP knihy za r. 2019. Takže se těším a jsem zvědavá i na české vydání. Jedná se o LGBT román, který je velmi vyzrále napsaný, nepůsobí nijak klišoidně a už se mi dlouho nestalo, abych v nějaké romanťárně tolik fandila hlavním hrdinům, aby jim ten vztah nakonec fakt vyšel. Tohle byla pecka, tak si určitě nenechám ujít ani český překlad.



Honorable mentions:
Nakonec jsem se ještě rozhodla, že tu uvedu čtvrtý díl ze série s komisařem Ricciardim od Maurizia de Giovanniho. Tahle série se odehrává ve 30 letech 20. století v Neapoli a sleduje příběhy policejního komisaře Ricciardiho, který má "dar" vidět mrtvé lidi v posledních jejich momentech před smrtí. Nevím jistě, zda v letošním roce vyjde 4. díl této série nebo ne. Ale pokud by vyšel, rozhodně by se na tento seznam okamžitě zařadil, protože tu sérii zbožnuju a komisař Ricciardi je moje platonická láska. :-D

Zároveň bych tu ještě chtěla zmínit třetí díl ze série Smrtka - o tom se již ví, že tato kniha bude přeložena do češtiny, ale jestli jsem to pochopila správně, zatím není 100% jisté, zda vyjde ještě letos nebo až v příštím roce. Nakladatelství Yoli na svém Instagramu uvádí, že to vyjde nejspíš letos podzim - s tím, že ale kniha má v originále nějakých 800 stran, tak ten překlad zabere nějaký čas. Tak uvidíme. :-)

A co vy, máte i vy nějaké favority, na které se v letošním roce těšíte víc než na ostatní knihy? Určitě dejte vědět do komentářů. :-)
Joli

2 komentáře: