středa 6. června 2018

Chocolate Book Tag

Ahoj! Už je to nějaká doba, co jsem na svém blogu publikovala nějaký ten book tag. Možná si říkáte - jaký má takový článek smysl? Já v něm vidím především zábavu, pobavení. A tak je článek tady a já vám přeji, abyste se u něj pobavili. :-)


1. Tmavá čokoláda (kniha, která pojednává o temném tématu)
Do tohoto tématu jsem vybrala knihu Vše, co jsme si nikdy neřekli od Celeste Ng – pojednává o tématu přehnaných ambicí předávaných z rodičů na děti a o tom, jak těžké to může pro dítě být tyto ambice naplňovat. A také o tom, jak to některé děti neunesou a sáhnou si kvůli tomu na život. A jak důležitá je komunikace v rodině. Přestože se kniha odehrává v 70. letech minulého století, přijde mi kniha velmi nadčasová a hlavně skvěle napsaná.

2. Bílá čokoláda (oblíbená kniha, která je milá, pozitivní nebo humorná)
K tomuto tématu se mi hodí kniha Saturnin od Zdeňka Jirotky. Jirotkův humor baví čtenáře i v dnešní době a není divu, že se k tomuto románu o svérázném sluhovi lidé vrací opakovaně. Včetně mne. Příběh znám sice již zpaměti, ale laskavý humor, skvělé postavy a atmosféra celé knihy mi vždy vykouzlí úsměv na tváři.

3. Mléčná čokoláda (kniha, která je tak absolutně boží, že jsem ji nedokázala odložit a musela číst dál a dál)
Těch knih, které jsem nemohla odložit, bylo v poslední době docela dost. Ale nakonec vybírám knihu 15 minus od Tomáše Zářeckého. Tento survival mne vtáhl do děje hned od první stránky a nemohla jsem se od čtení vůbec odtrhnout. A když jsem nemohla číst, musela jsem na knihu alespoň myslet.

4. Čokoláda s karamelovou náplní (kniha, u jejíhož čtení jsem měla pocit, že jsem celá ulepená, jak sladká byla)
Musím přiznat, že tohle téma je pro mne docela těžké. Sladké knihy čtu jen minimálně a většinou si je ani moc nepamatuju. Nakonec sem ale zařadím knihu Dvanáctý den od Alison Kentové. Jedná se o typickou červenou knihovnu a přeslazené to bylo až až. Osobně nemohu říct, že by se mi kniha líbila, asi nejsem cílová skupina, ale k tomuto tématu se to hodí celkem dobře.

5. KitKat bez oplatky (kniha, která mě v poslední době nejvíc překvapila)
Jako první mne napadla kniha Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivnéděti, od níž jsem měla určitá očekávání, ale dostala jsem daleko, daleko víc. A tím mne kniha překvapila, protože většinou, když od knihy něco očekávám, nedopadá to často moc dobře. Ale tohle se povedlo a já byla tak díky tomu příjemně překvapená.

6. Snickers (kniha, ze které jsem šílela)
Tak tady bych uvedla knihu Roztržená šněrovačka od Susanny Kubelky. Pravda, částečně jsem si za to mohla sama. Nejsem kdoví jaká fanynka románů pro ženy a většinou se jim vyhýbám, protože mne většinou moc nebaví a jsem z nich spíš otrávená. Ale čas od času si nějakou romantiku přečtu, abych změnila žánr a okusila něco pro mne nezvyklého. A u této knihy jsem jednoduše narazila. Roztržená šněrovačka mne tak děsně nebavila a byla napsaná tak děsně kostrbatě, že jsem ji nakonec nedočetla. Ten způsob, jakým je kniha napsaná, mi vůbec neseděl a právě z toho jsem asi šílela nejvíc.

7. Horká čokoláda se šlehačkou a marshmallows (kniha, kterou bych si vybrala pro poklidné čtení)
U tohoto bodu mne napadá kniha Panský dům od Anne Jacobs. Kniha je sice plná nečekaných událostí, je napínavá, s pár zvraty, ale stejně mi to kolem a kolem připadalo jako celkem klidné čtení. Pokud máte rádi rodinné ságy, které jsou dějově nabité, ale přitom působí poklidně, tohle bych vám jednoznačně doporučila.

8. Bonboniéra (série, ve které si každý něco najde)
Tady jsem byla celkem na vážkách, co sem vybrat, protože když už čtu nějakou sérii, je tak specifická, že není úplně „vhodná“ pro několik různých typů čtenářů najednou. Nakonec bych ale vybrala sérii s podrychtářem Václavem od Černého koně. Jde o sérii historických detektivek od českého spisovatele Pavla Hrdličky. Je to historické, je to detektivka a je to místy celkem humorné. A pro tuto rozmanitost si myslím, že by si tu našlo to své víc lidí.


A co vy, co byste k jednotlivým typům čokolády vybrali vy? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat