pondělí 3. září 2018

Nejhezčí obálky v mé knihovně

Zdravím! Jak můžete vidět podle nadpisu, v dnešním článku jsem se rozhodla pochlubit se několika knihami, jejichž překrásné obálky zdobí moji knihovnu. Vím, že u knih je samozřejmě důležitější ten obsah a obálka je jen pomyslnou třešinkou na dortu. Ale řekněme si to na rovinu - obálky dokážou být velkým lákadlem a i já se občas jdu do knihkupectví pokochat obálkami nově vycházejících knížek. A když mne obsah dostatečně zaujme, je to pak radost, mít doma knihu, která mne baví nejen tím obsahem, ale je mohu se nad ní rozplývat i díky té grafické podobě. Dnes bych vám tak ráda ukázala 10 knih (sérií) s těmi nejhezčími obálkami, co se u mne v knihovničce najdou.


Frank Herbert - Duna

O prvním dílu této slavné série jsem psala samostatnou recenzi, a tudíž se tu o knize nebudu rozepisovat detailně. K obálce samotné (a vlastně ke grafickému zpracování) tak jen tolik, že se jedná o jednu z nejprecizněji udělaných obálek, co jsem si mohla zařadit mezi své knihy. Jednak kvalitativně, jednak obsahově naprosto na výbornou odpovídá obsahu příběhu. Tato speciální edice, v níž Duna vychází, je vytištěna na křídovém papíře a kromě perfektní obálky obsahuje jednak barevně řešené strany, a jednak je zde 16 celostránkových maleb, které knihu doprovází. Pokud to dobře dopadne, snad se dočkáme toho, že ve stejném duchu vyjde celá základní šestidílná řada. Obálka prvního dílu této série pak je laděna do béžovo-oranžové barvy pouště, která je v knize velmi silným motivem - na obálce je tak zvolena záměrně a vhodně. Stejně tak oči s modře zabarvenými duhovkami a intenzivním pohledem zírajícím na čtenáře. I ten zvláštní odstín očí hraje v příběhu svoji roli, takže i volbu tohoto prvku na obálku musím pochválit. Já jsem rozhodně spokojená.


Edgar Allan Poe - Jáma a kyvadlo a jiné povídky

Obálka této knihy působí na první pohled dost jednoduše, ale pokud se na ni zahledíte pozorněji, vidíte, že tvář Edgara Allana Poea zobrazená uprostřed coby "zarámovaná fotografie" působí jaksi rušivým dojem. Surreálně, narušeně. A ono to s obsahem jeho povídek velmi dobře koresponduje. Kdo znáte aspoň trochu Poeovu tvorbu, víte dobře, že jeho texty jsou lehce zvrácené, působí dost rušivým a neutěšeným dojmem. Nejsou pozitivní, spíš naopak, místy jsou trochu démonické. Samotný Poe žil dlouhodobě ve strachu z toho, že by mohl být pohřben zaživa. Podle toho jeho texty jsou takové, jaké jsou. A ta obálka tomu naprosto výborně odpovídá. Poeův vytřeštěný, upřený pohled vypadá, jako by Poe právě vyšel z hrobu. Děsivost celé obálky pak dovršuje červená barva na šátku, která je jediným barevným prvkem na jinak černobíle řešené obálce. No řekněte, neděsí vás to také?





Sabaa Tahir - Jiskra v popelu

O knize Jiskra v popelu jsem taktéž psala samostatnou recenzi, tudíž ani zde se nebudu blíže rozepisovat o ději. Jen zmíním, že se opět jedná o obálku, která se přímo váže na děj. Obálka samotná na nás dýchá exotickým prostředím pouště a horkého vzduchu, což odpovídá místu, kde se tento román odehrává. Trochu to působí jako z jiného světa, jako by se to snad odehrávalo jinde než na planetě Zemi. Tím se ale nenechte zmást. Každopádně, barvy jsou hodně tlumené, působí dost tajemně a dost neutěšeným dojmem. Ale taková je i atmosféra knihy. Tajemná, spíš negativní se sklonem k temnému a beznadějnému vyznění. Zdá se mi, že z grafického hlediska je obálka velmi kvalitně zpracovaná. Tomuto dojmu napomáhá i vysoce kvalitní papír, na němž je obálka vytištěná. Na omak působí "sametově", jakoby luxusně. Což je bohužel něco, co se na fotku nedá zachytit. Každopádně z čeho mám radost, je to, že ve stejném duchu se drží i obálka druhého dílu - a doufám, že i třetího, který by u nás měl vyjít v nejbližší době.



Jules Verne - Tajemný hrad v Karpatech

Nakladatelství Omega vydalo v poslední době již pěknou řádku děl z pera francouzského spisovatele Julese Verna. Já si pak pořídila román Tajemný hrad v Karpatech, který se kromě výborně zpracované obálky může pyšnit i skvělými ilustracemi a několika celostránkovými obrázky doplňujícími samotný text. Obálka jako taková v sobě odráží to, co je vlastní vědeckofantastickému žánru, do něhož verneovky spadají. Řada prvků vědecko-technické revoluce (přístroje), která probíhala v 19. století, se tu kombinuje s prvky romantismu (také záležitost 19. století) - krásná, divoká a rozervaná příroda a také hrad coby neobvyklé místo dějiště. Nejen v ději, ale i na obálce se tyto rysy promítly naprosto perfektně. A to nemluvím o barevném zpracování, včetně detailů. Iluze obálky coby malby zasazené do zlatého rámu je zde dovedena do dokonalosti. O to lepší je fakt, že v tomto duchu je vedena celá verneovská edice, kterou Omega vydává.




J. K. Rowling - Harry Potter v angličtině

Sérii o kouzelnickém učni Harrym Potterovi určitě není potřeba představovat. Přesto musí edice, kterou vlastním, zaujímat přední místo v mém žebříčku nejhezčích obálek v mé knihovničce. Jedná se o britské vydání v nakladatelství Bloomsbury roku 2014 a jeho obálky vypadají naprosto skvostně. Jako ukázku jsem vybrala první díl této série. Tuto edici s těmito konkrétními obálkami u nás vydalo v českém překladu i nakladatelství Albatros, coby již několikáté vydání. Přestože všichni máme před sebou obličeje jednotlivých postav na základě toho, co jsme viděli ve filmu, myslím si, že ilustrace postav na obálkách jsou neméně povedené a výborně odpovídají popisu postav v knihách. Kombinace všech barev na obálkách je spíše temnější, tlumenější, barvy jsou velmi syté. Stejně jako výše zmíněná kniha Jiskra v popelu působí i obálky této potterovské série na omak jako "sametové". A ani v tomto případě to fotka bohužel nezachytí.



Barbara Erskinová - Nejtemnější hodina

I o knize Nejtemnější hodina  jsem psala již dříve samostatnou recenzi, proto nebudu děj blíže rozepisovat a zaměřím se na obálku. Obálka zprvu může působit mírumilovně, optimisticky, ale když se na ni zadíváte blíže, všimnete si vojenského letadla, které naznačuje, že půjde o román z válečného prostředí. A i ten zlatý okraj, který zprvu působí pozitivně a optimisticky, ale při bližším pohledu vidíme, že tyto zlaté plošky jako by byly poškozené, "odrbané". A to v člověku pak vyvolává jisté pocity a otázky - co to vlastně znamená a že to situace popsané v knize asi nebudou tak veselé, jak by si člověk mohl v prvním okamžiku myslet. Je to opět zaměřeno na detail, který zprvu klame, ale pak vlastně odhaluje to, co není hned vidět. Doufám, že to píšu dostatečně srozumitelně. Každopádně chci říct, že i obálka může klamat svým prvním dojmem. A až ten druhý, podrobnější a delší pohled na obálku může čtenářům odhalit tu "pravou" povahu knihy. Není všechno zlato, co se třpytí.



Kiera Cass - trilogie Selekce

Trilogie Selekce a na to volně navazující díly Dcera a Koruna jsou opět young adult literaturou, tentokrát věnovanou hlavně dívkám. Vzdáleně to může připomínat známý knižní hit Hunger Games, protože i zde máme říši rozdělenou na několik tříd. Těmto třídám vládne třída první tvořená královskou rodinou. Následník trůnu vyhlásí (většinou tedy mužský následník) v době dovršení určitého věku tzv. selekci, do níž se mohou zapojit všechny dívky ze všech tříd. Do selekce je vybráno 35 dívek, které po jistou dobu pobývají v královském paláci a následník (v případě této série jde o prince Maxona) si pak jednu z dívek vezme za ženu. Máme tady tedy i soutěž, do níž jsou zapojeny všechny třídy – podobně jako v Hunger games. Zároveň se jedná i o jakousi reality show, která je hojně sledována veřejností. A máme tu i určitý odboj bojující proti vrchnosti.
Nalijme si čistého vína, dějově to není kdovíjak objevné a nikterak originální, ale ruku na srdce – je to neskutečně čtivé, živé, zábavné a která holka by aspoň na chvíli nechtěla, aby se o ni někdo staral jako o princeznu, jak se to děje dívkám v soutěži?
No a ty obálky jsou prostě nádherné, princeznovské.


Beth Revis - Across the Universe
Trilogie Across the Universe je young adult sérií odehrávající se v naší budoucnosti, kdy cestování vesmírem se zdá být běžnou realitou, stejně tak problém přelidnění Země. Skupina lidí je odeslána na planetu, kterou má lidstvo osídlit a začít znova. Dívka Amy se ale probouzí o mnoho dříve, než by podle plánu měla, a do hibernačního spánku se již vrátit nemůže. Je tak nucena se sama o sebe postarat a vyrovnat se s ne úplně snadnou situací. Tento sci-fi příběh, okořeněný milostnou zápletkou (jak to u YA literatury často bývá) mne překvapivě okouzlil a já si ho nad očekávání užila. Asi tomu honě pomohl fakt, že se nejednalo čistě jen o romanťárnu, ale bylo to z valné části také sci-fi, což je mému srdci o dost bližší, než zamilovaná literatura. Co se týká obálky, ta je prostě kouzelná – motivy vesmíru, jsou-li graficky dobře zpracované, mne dokáží zaujmout velmi dobře a tady se to prostě povedlo na výbornou. Obálky působí dost jednuduše, ale o to více podle mne vynikají.



Sylvain Neuvel - Acta Themis
O Actech Themis se na mém blogu objevily dvě recenze (zde a zde), takže ani tady nebudu přibližovat děj. Při prvním pohledu můžou obálky působit dost minimalisticky, ale „průhledy“ na obálkách naznačují, že po otočení na čtenáře čeká připravená grafika, a to velmi povedená. Obsahově se to vztahuje k ději (roboti), takže kresby jsou zvolené velmi příhodně. Moje srdce milující steampunk zaplesá pokaždé, když na ilustrace pohlédnu. Knihy nemají ilustrace, a přestože i kresba na obálce je vlastně svým způsobem velmi střídmá, o to víc podle mého zapůsobí.


Christian Jacq - série Setnovo pátrání

Série Setnovo pátrání francouzského spisovatele Christiana Jacqa je příběhem odehrávajícím se ve starověkém Egyptě a vypráví o lásce, touze po moci, cti, důležitosti vzdělávání. Velkou roli zde samozřejmě hraje egyptské náboženství a také víra v magii a kouzla. Co se týká obálek, já na nich nejvíce obdivuji jejich jednotný styl. Přestože postava a barva se u jednotlivých dílů liší, styl je zachován u všech čtyř částí, včetně zdobnosti. Autor obálek si zde velmi silně hraje s detailem - obálky tak jsou velmi propracované, působí velmi vkusně, elegantně a již na první pohled křičí "příběh ze starověkého Egypta". Tím tak hned čtenáře mohou zaujmout, je-li čtenář příznivcem tohoto žánru - knihy mu rozhodně nemohou uniknout. Na regále v knihovně se pak jednotlivé tituly skvěle vyjímají - už jen pro to, jak jednotlivé díly k sobě ladí a působí tak velmi kompaktně. Osobně to vnímám jako velké plus - bohužel se mi již stalo u jiných titulů, že graficky se jednotlivé díly jedné série lišily a člověk by je k sobě podle oka nezařadil. Tady se to naštěstí povedlo a já mám z toho radost.


A co vy? Které obálky z vaší knihovničky dělají největší radost vám? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat