neděle 29. dubna 2018

RECENZE: Ruta Sepetys - Sůl moře

Název: Sůl moře
Název v originále: Salt to the Sea
Autor: Ruta Sepetys
Série: -
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 351

Trvalo mi to sice asi dva roky, než se mi tato kniha dostala do rukou, ale nakonec jsem se přece jen do ní pustila a vůbec jsem nelitovala. Je dost možné, že Sůl moře se na konci roku zařadí mezi moje TOP knihy, které jsem v letošním roce přečetla, a rozhodně právem.

Prus, Polka, Litevka a Němec. Čtyři hlavní postavy, které na první pohled nemají nic společného. Druhý, detailnější pohled však ukazuje, že i přes mnoho rozdílů je pár věcí, které je spojuje. Florian je mladý Prus ve službách německé armády a nyní je na útěku – to, když se rozhodl dezertovat. Proč? Jaké je jeho tajemství? A proč se na něj upnula mladá Polka Emilia, s níž se setkal při svém útěku? A jaké tajemství skrývá ona? Své tajemství má i Joana, mladá zdravotní sestřička, která spolu s dalšími lidmi prchá k břehům Baltského moře, aby se zde nalodila s mnoha dalšími uprchlíky na jednu z lodí, které je mají dopravit do bezpečí. Cesty Floriana, Emilie a Joany, kteří na sebe při útěku stále narážejí, se definitivně spojí na lodi Wilhelm Gustloff, kde se setkávají se čtvrtou hlavní postavou románu – s námořníkem Alfrédem, ambiciózním Němcem, který za každou cenu touží po úspěchu. Ale i on něco skrývá.



Sůl moře je třetím románem americké spisovatelky Ruty Sepetys, která se ve svých dílech zaměřuje na relativně nedávnou historii - na dobu druhé světové války a období těsně po válce. V této knize spojuje historii několika národností v souvislosti s jednou z největších námořních katastrof v našich dějinách – s potopením lodi Wilhelm Gustloff, která počtem mrtvých mnohonásobně předčila i „známější“ lodní katastrofu v podobě potopeného Titanicu. Díky Rutě Sepetys se tak tato tragédie dostává více do povědomí lidí, což bych hned v počátku ráda zdůraznila jako jeden z významných kladů této knihy.

Román samotný sleduje osudy čtyř různých postav, které spojuje jednak touha přežít, jednak fakt, že všichni zoufale skrývají nějaké břímě, které jim na bedra naložilo nelítostné válečné běsnění. Čeho je člověk schopen, je-li vystaven extrémním podmínkám? A čím si člověk v extrémních podmínkách musí projít? Román se vyznačuje tím, že každá kapitola je vyprávěna vždy z pohledu jiné postavy. Kapitoly jsou poměrně krátké, ale každá malinkým dílkem odhaluje jednotlivé střípky ze životů jednotlivých charakterů. O to silněji to pak na čtenáře působí, když si dané střípky začne skládat dohromady. Čím hlouběji se noříme do příběhu, tím blíže jednotlivé postavy poznáváme a odkrýváme jejich tajemství, která zpočátku pouze jen tušíme. Ve výsledku jde autorka až na dřeň, a ačkoliv jednotlivé osudy vykresluje velmi citlivě, jde o silné, sugestivní vyprávění, v němž na konci nezůstává kámen na kameni.

Kniha je psaná jednodušším, nenáročným a snadno srozumitelným jazykem a hlavními hrdiny tu jsou mladí lidé kolem dvaceti let. Z toho by se dalo usuzovat, že autorka svým dílem míří hlavně na mladší čtenářské publikum. Své si zde najdou však i dospělí. Ruta Sepetys vykresluje události pravdivě se vším všudy – zcela bez obalu zde popisuje vše, co mohlo tehdejší lidi během válečného reje potkat, ať už to byly hlad, zima, násilnosti (znásilnění žen, násilná úmrtí, masakrování vesnic) nebo strach prostupující až do morku kostí.

Co čtenáře hodně zasáhne, je podle mého také sugestivně vykreslená neutěšená atmosféra prostupující knihou od samého začátku až po poslední stranu knihy. Uprchlíci, utíkající před zrůdnostmi ruské i německé armády, jsou unaveni nejen fyzicky po dlouho trvajícím útěku, ale i psychicky. Válka ne a ne skončit, svoboda a bezpečí se stále zdají být v nedohlednu, a že uprchlíci svobody a bezpečí kdy dosáhnou, není nikde zaručeno. Všeobjímající strach je zde takřka hmatatelný.

Knihu pak musím hodnotit 100 %. Velmi silně mne zasáhla a ještě teď – několik dní po dočtení – na příběh stále myslím. Znovu se autorce klaním, jak citlivě dokázala jednotlivé osudy hrdinů vylíčit. Zároveň je nutné vyzdvihnout fakt, že se autorka zaměřila opět na méně známé či méně diskutované události druhé světové války, které je však neméně nutné si připomínat. Knihu rozhodně doporučuji vaší pozornosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat